Cam atıklarının betonda agrega ve çimento yerine kullanımı
The usage of waste glass as aggregate and cement in concrete
  1. Tez No: 341452
  2. Yazar: CEM KILIÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ÇORUH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık cam, geri dönüşüm, mekanik özellikler, alkali-silis reaksiyonu, Waste Glass, Recyling, Mechanic Properties, ASR Reaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Nüfus artışı, toplumun tüketim alışkanlıkları ve standartların gelişmesi, endüstriyel tesislerin çoğalması ve bunlara paralel olarak oluşan endüstriyel atıklar beraberinde çevre sorunlarını meydana getirmiştir. Bu atıkların ulaştığı miktarlar, depolanmalarında ve imha edilmelerinde büyük maliyetler oluşturması, endüstriyel atıkların yeniden değerlendirilme ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Tez kapsamında da atık camları çimento üretiminde, beton içerisinde cam tozu yada cam agrega olarak kullanarak geri dönüştürülmesinin sağlanması hedeflenmiştir. Deneysel çalışmada kum ve toz boyutlarına getirilen camların, taze ve sertleşmiş beton özelliklerine ve alkali-silis reaksiyonuna (ASR) etkisi incelenmiştir. Deneyler sonucunda, çimento üretiminde cam tozlarının %10 oranında kullanılabilir olduğu tespit edilmiştir. Betonda ise cam agregaların yüksek oranda kullanımının mekanik özellikleri olumsuz etkilediği görülmüştür. Bununla birlikte, cam agregaların yüksek oranda kullanımı ASR genleşmelerini arttırdığı, fakat cam tozlarının bunun aksine genleşmeyi engellediği tespit edilmiştir. Cam agregaların beton üzerinde ki ASR genleşmesi kullanılan granül yüksek fırın cürufu ile kabul edilebilir oranlara getirilmiştir. Atık camların Hazır Beton Sektöründe geri dönüştürüldükten sonra özellikle cam tozlarının ekonomik olduğu analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Population growth, consumption patterns of society and development of standards and accompanying proliferation of industrial plants with industrial wastes have created environmental problems. The amount of waste is to much that results in high costs for storage and disposal. This situation brought up the need for re-evaluation of industrial waste. The scope of this thesis is to use the waste glass in cement production as glass powder or glass aggregate in concrete. In the experimental study, the effect of glasses, which are resized to the size of sand and dust, to fresh and hardened concrete properties and the alkali-silica reaction (ASR) was investigated. And also, its usage in cement production has been evaluated. The results showed that glass powders can be used in cement manufacturing by 10%. However, in concrete, it is seen that higher proportion usage of glass effects negatively the mechanic properties of concrete. Besides this, it is fixed that higher proportion usage of glass? aggregate increases the dilation of ASR but conversely glasses dust reduces the dilation. ASR dilation of glass aggregates is reduced into acceptable proportion by adding granule blast furnace.It is also analysized that waste glasses, especially glass dust used in concrete by pozzolan , reduces the cost of ready-mixed concrete.