Tüplü ceviz fidanı üretiminde farklı sürgün aşı yöntem ve zamanlarının aşı başarısına etkisi
The effects of grafting methods and times on graft success in potted walnut plant production
- Tez No: 341494
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SERDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: dilcikli aşı, Mr Cherny aşısı, yongalı aşı, tüplü fidan, ceviz, whip grafting, Mr Cherny grafting, chip budding, potted plant, walnut
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma 2011-2013 yıllarında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Çalışmada tüplü ceviz fidanı üretiminde farklı sürgün aşı yöntem, ortam ve zamanlarının aşı başarısı üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada `Chandler' çeşidine ait aşı kalemleri ve bir yaşlı ceviz çöğürleri kullanılmıştır. Çalışmada 2 ortam (açıkta ve gölgeli serada), 4 zaman (15 Mart, 5 Nisan, 25 Nisan ve 15 Mayıs) ve 3 aşı yöntemi (yongalı, dilcikli ve Mr Cherny) denenmiştir. Aşılanan fidanlarda aşı bölgesi parafilm ile kapatılmış, fidanın en üst kısmına sutut sürülmüştür. Araştırmada yıllara göre değişmekle birlikte en yüksek aşı başarısı (% 91.7-100) dilcikli aşının açıkta 15 Mart- 25 Nisan, serada ise 15 Mart- 5 Nisan tarihlerinde yapılmasıyla elde edilmiştir. Araştırmada aşı başarısı bakımından açıkta ve serada fidan üretimi bakımından istatistiksel farklılık bulunamamıştır. Bu nedenle tüplü ceviz fidanı üretimi için dilcikli aşının açıkta aşıdan önceki 15 günlük sıcaklık ortalamasının Marttan itibaren 11.1±1.5°C' ye ulaştığında (anaçta tomurcuk patlaması gözlenmese bile) yapılmaya başlanması ve anaçtaki sürgün uzunluğunun yaklaşık 10 cm'ye ulaşana kadar tamamlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out from 2011 to 2013 in the Black Sea Agricultural Research Institute. The objective of this study was to determine the effects of grafting methods and times on graft success in potted walnut plant production. The study was carried out in the open field and under shaded greenhouse conditions. In the study, four grafting times (15 March, 5 April, 25 April and 15 May) and three grafting methods (chip budding, whip and tongue, Mr Cherny) were used. Grafts were performed with the scions of“Chandler”cultivar on one year old J. regia seedlings. After grafting, graft union and scion was covered by parafilm and waterhold was spread to the top of the plant or scion. The highest graft success was obtained from whip (% 91.7-100) grafting method on 15 March- 25 April in the open field, 15 March- 5 April in the greenhouse. There was no statistical differences between open field and greenhouse conditions. It?s suggested that grafts can be done with whip and tongue method. Results show that whip grafting was the best method for potted walnut plant production and these grafts should be done when the mean temperature of 15 days reaches at 11.1±1.5°C in March or April and it should be ended when the rootstocks shoots reaches at 10 cm length.