Ladik gölü (Samsun, Türkiye)'ndeki Kızılkanat balığı, Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)'nın yaş ve büyüme özellikleri üzerine bir çalışma
A study on age and growth features of rudd, Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758) from lake Ladik (Samsun, Turkey)
- Tez No: 341509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kızılkanat balığı, Scardinius erythrophthalmus, Yaş belirleme, Lapillus, Büyüme özellikleri, Ladik Gölü
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Kasım 2009-Ekim 2010 tarihleri arasında Ladik Gölü?nden yakalanan 1329 adet Kızılkanat balığı, Scardinius erythrophthalmus (L., 1758) bireyinin yaş ve büyüme özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yaş tayini için güvenilir kemiksi yapının tespit edilmesinde Şubat-Mart 2010 tarihlerinde toplanan 260 örnek kullanılmıştır. Pul, omur, operkül, lapillus ve asteriskus gibi beş kemiksi yapı bir okuyucu tarafından farklı zamanlarda 3 kez okunmuştur. Kemiksi yapılardan elde edilen yaş verileri yüzde uyum (YU), ortalama yüzde hata (OYH) ve değişim katsayısı (DK) ile karşılaştırılmıştır. En yüksek YU, en düşük OYH ve DK değerini veren yapı yaş belirlemede diğerlerine tercih edilmiştir. Güvenilir kemiksi yapı yaşlarına göre türün boyca ve ağırlıkça von Bertalanffy büyüme denklemi parametreleri hesaplanmış, boy-ağırlık ilişkisi ve kondisyon faktörü incelenmiştir. Türün yaş tayininde en güvenilir kemiksi yapının lapillus olduğu tespit edilmiştir. Örneklemde yaş dağılımı 2-7 yıl, eşey oranı (D/E) 1/0.16 olarak saptanmıştır. Yaş-boy ve yaş-ağırlık ilişkilerini ifade eden von Bertalanffy büyüme denklemi parametreleri dişilerde L?=39.32 cm, W?=1504.92 g, K=0.08 (yıl-1), t0=-1.08 (yıl), erkeklerde L?=28.19 cm, W?=448.03 g, K=0.13 (yıl-1), t0=-1.19 (yıl) olarak hesaplanmıştır. Boy-ağırlık ilişkisi dişi ve erkeklerde sırasıyla W=0.0060 ÇB3.386 ve W=0.0078 ÇB3.282 şeklinde elde edilmiştir. Her iki eşeyde kondisyon faktörü yaş ve boy gruplarına göre artma eğilimi göstermiştir. Dişi, erkek ve tüm bireylerde ortalama kondisyon faktörü değeri sırasıyla 1.737, 1.667 ve 1.727 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak, Ladik Gölü'nde yaşayan Kızılkanat balığı populasyonunu genç bireylerin oluşturduğu ve büyümenin yavaş olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine age and growth features of 1329 rudd, Scardinius erythrophthalmus (L., 1758) individuals caught from Lake Ladik between November 2009 and December 2010. A total of 260 samples collected in February and March 2010 was used to estimate the reliable bony structure for ageing. Five hard parts such as scale, vertebra, opercle, lapillus and asteriscus were aged three times by one reader. Age data obtained from different bony structures were compared using the percent agreement (PA), average percent error (APE) and coefficient of variation (CV). The hard structure indicating the highest PA and the lowest APE and CV values was preferred to others for age determination. The von Bertalanffy equation parameters of growth in length and weight were calculated according to ages of the reliable bony structure. Length-weight relationship and condition factor were examined. Lapillus was found as the most reliable hard part for age estimation. Age distribution of sampling was 2-7 years and sex ratio (F/M) was 1/0.16. The von Bertalanffy growth equation parameters were calculated as L?=39.32 cm, W?=1504.92 g, K=0.08 (year-1), t0=-1.08 (year) for females and L?=28.19 cm, W?=448.03 g, K=0.13 (year-1), t0=-1.19 (year) for males. Length-weight relationships of females and males were obtained as W=0.0060 FL3.386 and W=0.0078 FL3.282, respectively. Condition factor in both sexes displayed an upward trend with age and length groups. Mean condition factor values of females, males and all specimens were computed as 1.737, 1.667, and 1.727, respectively. Consequently, it is suggested that rudd population inhabiting Lake Ladik consist of young individuals and the growth of species is slow in this lake.