Ordu ilinde sürdürülebilir su ve atıksu yönetimi
Management of sustainable water and wastewater in Ordu country
  1. Tez No: 341508
  2. Yazar: BUKET ŞENSOY KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE BÜYÜKGÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu ili, İçmesuyu arıtımı, Atıksu arıtımı, Arıtma Tesisi İşletme problemleri, Ordu province, Water treatment, wastewater treatment, operational problems
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma Ordu (Merkez) içmesuyu ve evsel atıksu arıtma tesislerinin proseslerinin arıtma verimlerini incelemek, arıtma verimliliğini arttırmak için sistemlerin işletme şartlarını belirlemek, oluşan işletme problemlerini tespit etmek ve bu sorunları ortadan kaldırmak için çözüm önerilerini bulmak amacıyla yapılmıştır. 2004 yılında İller Bankası tarafından işletmeye alınan İçmesuyu arıtma tesisi faaliyetine devam etmekte olup; arıtma tesisinin performansını belirlemek için arıtma tesisi çıkış suyundan alınan numunelerle günlük olarak pH, Bulanıklık, Alkalinite, Renk, Kurşun, Alüminyum, aylık olarak ise Arsenik, Bakır, Kadmiyum, Bor, Toplam Organik Karbon, Nikel, Krom analizleri yapılmıştır. İçmesuyu arıtma tesisinden alınan numunelerle rutin olarak yapılan analizlerin sonuçları incelendiğinde, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik? te verilen sınır değerleri sağladığı tespit edilmiştir. Ancak tesisten şehrin büyük bir bölüme terfili sistemde su sağlanması; tesis işletim maliyetini önemli oranda arttırması ve hizmetlerin elektrik kesintileri durumunda yetersiz kalması yeni bir içmesuyu arıtma tesisinin gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Kumbaşı Atıksu Arıtma Tesisi şehrin batı kısmında 5000 kişilik nüfusa hizmet etmekte olup; çıkış suyundan alınan 24 saatlik kompozit numunelerle günlük olarak pH, KOİ, AKM; haftalık olarak ise BOİ, Nitrat, Nitrit, Deterjan, Toplam Organik Karbon, Toplam Azot ve Toplam Fosfor Analizleri yapılmıştır. Analizlerin sonuçları Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği?ne göre değerlendirildiğinde alıcı ortam olarak Akçaova Deresinin standartlarını sağladığı gözlemlenmiştir. Ancak Kumbaşı Atıksu Arıtma Tesisi şehrin yalnızca küçük bir bölümünden kaynaklanan atıksuların arıtılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple; AB Hibe fonlarından %85 oranında yararlanılarak, şehrin tamamından kaynaklanacak atıksuların arıtılması için 250000 kişilik bir atıksu arıtma tesisi yapılmaktadır. Atıksu arıtma tesisi çıkış suyu derin deniz deşarjıyla entegre edilerek nihai deşarj Karadeniz?e olacak şekilde tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is prepared to examine efficiency of treatment processes of Ordu (Centre) water and wastewater treatment plants, to determine operational conditions and problems of water treatment systems to improve their efficiency and to propose solutions for eliminating problems. Water Treatment Plant commissioned by İller Bank in 2004, is operational and daily effluent analysis for pH, turbidity, alkalinity, color, lead, aluminum and montly analysis for arsenic, copper, cadmium, boron, total organic carbon, nickel, chromium has been conducted. Routine effluent analysis results are within range specified in Water Intended Regulation for Human Consumption. However, new water treatment plant is necaessary because most of city is supplied by pumping system, this couses significant increase in operatinal cost of facility and plant is out of service during power outages event. Kumbaşı wastewater treatment plant located on western of city, serves 5000 population. Daily analysis of 24-hour composite effluent samples for pH, COD, TSS and weekly analysis for BOD, nitrate, nitrite, detergent, total organic carbon, total nitrogen and total phosphorus has been conducted. When analysis results were evaluated according to Water Pollution Control Regulation, it was observed they provided recieving environment-Akçaova Stream?s standards. However, plant provides treatment for only small part of city?s wastewater. Currently, wastewater treatment plant with 250000 capacity has been constructed for treatment of whole city?s wastewaters by using %85 EU grant fund. Plant will be integrated with deep sea discharge facility and effluent will be discharged into Black Sea.