Saf kobaltın borlama özelliklerinin incelenmesi
Boriding properties of pure cobalt
- Tez No: 341576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Bor, Borlama, Saf Kobalt, Boron, Boriding, Pure Cobalt
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında malzeme olarak ticari saflıktaki kobalt kullanılmıştır. Bu malzemeden amaca uygun olarak çeşitli ebatlarda numuneler kesilmiştir. Metalografi numuneleri kalıplanarak kademeli olarak zımparalama ve parlatma işlemlerine tabi tutulmuştur. Borlama ortamı olarak Ekabor-3 ticari tozları kullanılmıştır. Borlama için hazırlanan numunelere farklı süre ve sıcaklıklarda borlama işlemine tabi tutulmuştur. Borlanan numunelerden kesitler alınıp metalografik olarak hazırlanan ve optik mikroskop ve elektron mikroskobu altındaki mikro yapıları incelenmiş, tabaka kalınlığı ölçümleri yapılmıştır. Ölçülen bu değerler borlamanın süresi ve zamanı ile ilgili bir optimizasyonların yapılmasını sağlamıştır. Borür tabakasının, geçiş bölgesinin ve ana malzemenin sertlikleri mikro sertlik cihazı ile ölçülmüştür. X-ışını difraktometresi (XRD) ile oluşan borür tabakasının bileşimi belirlenmiştir. Termokimyasal borlama yöntemi ile sıcaklık ve zaman parametrelerini değiştirerek ticari saflıktaki kobalt malzemede farklı borür tabakası kalınlıklarına ulaşılabileceği ve borür tabakasından ana yapıya doğru geçildikçe sertlik değerinde azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, commercially pure cobalt was used as the testing material of the experiments, specimens of various size were prepared for each purpose. After moulding, metallography specimens were put through subsequent grinding and polishing processes. Ekabor-3 commercial powders were used for the boronizing medium. Specimens prepared for boronizing were put through boronizing treatments at different time and temperatures. After preparing sections from the boronized specimens,metallographic specimens were prepared and their micro structures were examined using optical and electron microscope and thickness measurements for the layers were done. The measured values provided the chance of making optimizations on the temperature and duration of boronizing. Boride,layer thickness and hardness was measured with a micro hardness tester. The multiphase characteristics of the boride layer that were determined by X-ray diffraction (XRD). It was concluded that various boride layer thickness values could be obtained on commercially pure cobaltby changing the temperature and duration parameters with the thermo-chemical boronizing method. A decrease in the value of hardness moving from the boride layer to main structure was observed.