Removal of cobalt from zinc sulfate solution by cementation prior to zinc electrowinning
Çinko elektrokazanımı öncesi sementasyon yöntemiyle kobaltın çinko sülfat çözeltisinden uzaklaştırılması
  1. Tez No: 143594
  2. Yazar: PINAR BURCU KAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kobalt, çöktürme, sementasyon, arseniküçoksit, çinko-kalay alaşımı, saflaştırma, Cobalt, precipitation, cementation, arsenic trioxide, zinc-tin alloy, purification
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezin amacı, kobaltın konvansiyonel metodla ve yeni katkı maddeleri olan %4 ve %10 kalay içeren çinko alaşımı tozları ile çöktürülerek çinko sülfat çözeltisinden uzaklaştırılmasıdır. Deneylerde sentetik olarak hazırlanan 150 g/l Zn ve 75 mg/1 Co içeren liç çözeltisi kullanılmıştır. Konvansiyonel yöntemle yapılan deneylerde incelenen parametreler arseniküçoksit miktarı ve bakır sülfat eklenmesinin kobalt çöktürülmesi üzerine etkisidir. Çinko-kalay alaşım tozları kullanılarak yapılan deneylerde çalışılan parametreler arseniküçoksit miktarı, bakır sülfat ve çinko-kalay eklemeleri, çöktürme süresi ve sıcaklığıdır. Eklenecek olan çinko-kalay alaşımları miktarını belirlemek için farklı iki alaşımla yapılan deneylerdeki tek fark eklenen arseniküçoksittir. %4 kalay-çinko alaşımı miktarı çalışılırken çözeltiye arseniküçoksit ilavesi yapılmıştır. %10 kalay-çinko alaşımı miktarı çalışması ise arsenik katkısız gerçekleştirilmiştir. Çökeleklerin X-ışınları kırınımı (XRD) analizleri yapılmış ve çökelekler tarama elektronu mikroskobunda (SEM) incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, çinko-kalay alaşımlarının saf çinkoya göre daha iyi olduğunu göstermiştir. Çöktürme verimi 4 g/l %4 Sn-Zn alaşımı tozu, 1,2 g/l CuS04.5H20, 0,12 g/l AS2O3 ilavesi ile 85-90°C sıcaklıkta ve 2 saat süre ile sınırlandığında en yüksek değerine ulaşmıştır. Arsenİküçoksit kullanmadan çözeltideki kobalt miktarını 2 mg/1 nin altına indirebilmek için başlangıç Sn/Co ağırlık oranı 13.25:1 olan %10 kalay-çinko alaşımı eklenmelidir; bu durumda deney sıcaklığı 85 °C, süresi ise 2 saattir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the removal of cobalt from zinc sulfate solution by cementation with the help of conventional and new type of additives that were 4% Sn-zinc alloy powder and 10% Sn-zinc alloy powder, respectively. Synthetic leach solutions containing 150 g/1 Zn and 75 mg/1 Co were prepared and used in all of the experiments. The parameters researched with the conventional method were the amount of arsenic trioxide and the effect of copper sulfate on cementation of cobalt. While using the alloys, the parameters studied were the amounts of arsenic trioxide, copper sulfate and tin containing zinc alloy powder additions, cementation duration and temperature. The difference in the optimization of alloy additions was in the amount of addition of arsenic trioxide. The amount of 4%Sn-zinc alloy powder was tried to be optimized with the addition of arsenic trioxide whereas the optimization was tried to be done without any arsenic addition while using 10%Sn-zinc alloy. The XRD and SEM studies of the cementates were also performed. The obtained results indicated that tin containing alloys were much better than pure zinc. With the additions of 4 g/1 4%Sn-Zn alloy dust, 1.2 g/1 CuS04.5H20, 0.12 g/1 AS2O3 and in 2 hours of cementation duration at 85-90°C, the maximum amount of cobalt cementation efficiency was achieved. The experiments indicated that cobalt in the solution could be reduced to about 2 mg/1 by using 10%Sn-zinc alloy powder with an initial Sn/Co weight ratio of 13.25:1 without the addition of arsenic trioxide at 85°C in 2 hours of cementation duration.