Farklı yarışma endekslerinin Kızılçam (Pinus brutia Ten.) ağaçlarında çap artımı tahmini için kıyaslanması
Comparison of different competition indices for prediction of diameter increment on Brutian pine (Pinus brutia Ten.) trees
- Tez No: 341584
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR CARUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarışma endeksi, çap artımı, kızılçam, doğal meşcere, yapay meşcere, Competition index, diameter increment, Brutian pine, natural stand, artificial stand
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasında uzaklığa bağımlı ve uzaklıktan bağımsız 15 yarışma endeksi ve bu yarışma endekslerine ek olarak göğüs çapı ile ağaçların periyodik ortalama çap artımı arasındaki istatistiksel ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Antalya- Serik Orman İşletme Müdürlüğü?ne bağlı Gebiz yöresi aynı yaşlı ve saf kızılçam (Pinus brutia Ten.) meşcerelerinden biri doğal diğeri yapay yoldan gelmiş her biri 4.2 ha büyüklüğünde iki örnek alan seçilmiştir. Yarışma endeksleri ile çap artımları arasındaki bağıntıya ait regresyon denklemlerinin korelasyon katsayıları %37-64 arasında değişmektedir. Uzaklıktan bağımsız yarışma endeksleri, uzaklığa bağımlı yarışma endekslerine göre çap artımı ile daha yüksek derecede ilişki göstermiştir. Yarışma endeksleri ile göğüs çapının birlikte bağımsız değişken olarak çap artım tahmininde kullanılması ilişkinin gücünü artırmıştır (R=0.39- 0.75).
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate statistical relations between each of 15 competition indices (both distance dependent and distance independent) and diameter increment of trees. Also we investigated the relations between each of 15 competition indices together with diameter at breast height and diameter increment. For that reason, two sampling plots (4.2 ha size) were taken from even aged and pure stands of a natural and an artificial Brutian pine (Pinus brutia Ten.) forests located within the Forest Management Districts of Serik. Regression analysis between each of competition indices and diameter increment resulted in coefficients of correlation values ranging from 37 to 64 percent. The distance independent competition indices gave stronger correlations with diameter increment than the distance dependent competition indices. Coefficients of correlation were even higher when competition indices and diameter at breast height were used together as independent variables for estimation of diameter increment (R=0.39-0.75).