Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nde dikili ağaç satışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of stumpage sales at Isparta Regional Forest Directorate
- Tez No: 341592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stumpage sale, forestry, Isparta Regional Forest Directorate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada Isparta Orman Bölge Müdürlüğü(IOBM) sınırları içerisinde gerçekleştirilen dikili ağaç satışları ekonomik, sosyal, teknik ve yönetsel boyutları farklı ilgi grupları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Üretim, taşıma, depolama ve pazarlama süreçlerinin uygulandığı kesim sonrası satışta, üretim sürecinin uzun olması, kalite ve vasıf düşüklüğüne neden olmakta, diğer yandan rampa ve satış depolarında tekrarlanan yükleme, boşaltma, istif ve tasnif işleri zaman kaybı ve maliyet artışına yol açmaktadır. Bu şekilde üretim ve pazarlama faaliyetlerinin uzun bir zaman dilimine yayılması ve ortaya çıkan maliyet artışı ekonomiklik ve verimliliğin arzu edilen düzeye çıkarılmasını engellemektedir. Bu sayılan nedenlerden dolayı, ülkemizde odun hammaddesinin en büyük üreticisi konumunda olan Orman Genel Müdürlüğü dikili satış uygulamasının yaygınlaştırılmasını istemektedir. Çalışma kapsamında değerlendirmeler orman köy kooperatifleri yöneticileri, ormancılık örgütü çalışanları ve orman endüstri işletmelerinin yöneticileri olmak üzere üç farklı ilgi grubu belirlenmiştir. Çalışmada birincil veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Bu kapsamda orman köy kooperatifi yöneticileri ile 60, ormancılık örgütü çalışanları ile 46 ve orman endüstri işletmelerinin yöneticileri ile 49 anket yapılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesi için yüzdelik oranlar ve değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde ise kikare testinden yararlanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; dikili ağaç satışı uygulamaları konusunda bilgi eksikliklerinin olduğu, tüm ilgi grupları açısından bu satış şekli ile ilgili ekonomik, sosyal, yönetsel ve teknik sorunların olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Dikili satış, ormancılık, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü.
Özet (Çeviri)
In this study, economic, social, technical and managerial dimensions of stumpage sales in Isparta Regional Forest Directorate (IOBM) were evaluated to different stakeholders.Production, transportation, storage, and marketing processes applied after cutting sale of the manufacturing process is long, the quality and skills result in impaired being repeated on the other ramp and stores sales installation, unloading, stacking and sorting tasks leads to a waste of time and cost increases. This way, the production and dissemination of marketing activities for a long period of time, and the resulting cost increase economic efficiency and productivity, preventing removal of the desired level. This is due to the reasons outlined in our country, which is the largest manufacturer of wood raw material sewn General Directorate of Forestry wants an increase of sales. Reviews the scope of work ,three groups has been defined these are; the forest village cooperatives managers, forestry organization, employees and managers of forest industry enterprises were three different groups of stakeholders. In this study, the primary data were collected through a survey. In this context, 60 forest village cooperative managers, 46 employees of the organization forestry and 49 forest industry enterprises interviewed. Percentages and the scope of work for the evaluation of the data obtained from the chi-square test was used to determine relationships between variables. According to the results, the lack of information on the implementation of planted trees for sale, all interest groups in terms of sales with the shape of the economic, social, administrative and technical problems, respectively.