Eskişehir yöresinde domates yetiştiriciliğinde uygulanan damla sulama sistemlerinin incelenmesi
A study on observation of drip irrigation systems used in tomato cultivation in Eskişehir region
  1. Tez No: 341601
  2. Yazar: ERAY HARMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULAŞ ŞENYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damla sulama sistemi, domates, sulama programı, Drip irrigation system, tomato, irrigation scheduling
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Eskişehir yöresinde damla sulama yöntemi uygulanan beş faklı domates bahçesinde, sulama sistemleri incelenmiş ve mevcut sulama durumu ortaya konmuştur. Mevcut koşullar göz önüne alınarak sistem unsurları yeniden projelendirilmiş ve mevcut damla sulama sistemleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, incelenen damla sulama sistemlerinin proje kriterlerine uygun olarak boyutlandırılmadığı, ihtiyaç duyulan kontrol birimi unsurlarının tesis edilmediği, sulama programı yapılmadan bitkiye ihtiyacından fazla sulama suyu verildiği, mevcut koşullarda kullanılan damla sulama sistemlerinin önerilen damla sulama sistemlerinden daha maliyetli olduğu, sistemlerin işletme biçiminin ve tertiplenmesinin doğru bir biçimde yapılmadığı tespit edilmiştir. Araştırma alanlarında yapılan incelemelerde, uygulanan damla sulama sistemlerinin projelenmesinde, kurulumunda ve işletilmesinde saptanan bu eksiklerin, yetiştiricilerin yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklandığı gözlenmiş olup, bu sorunun giderilmesinde özellikle Ziraat Fakültelerinin Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümü mezunu Mühendislerinin teknik desteği ile çözülebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, irrigation systems that drip irrigation systems used in selected five different tomato gardens in Eskişehir region were examined and current irrigation stations was exhibited. Elements of drip irrigation sytem were projected again according to current conditions and obtained results were compared with current drip irrigation systems. As a result, it was identified that examined drip irrigation systems had not been planed according to project criteria, requirement elements of the control unite had not been established, irrigation water had been given to plant more than its needed without irrigation scheduling, used drip irrigation sytems at current situations were more costly than suggested drip irrigation systems, that management format and planned of systems had not been done correctly. The deficiencies in constructions, installation and operation of drip irrigation systems in the research areas, derived from lack of adequate knowledge of farmers. This problem thought to be solved with technical support by especially engineers graduate from Agricultural Structures and Irrigation in Faculty of Agriculture.