Pamuk lifi ile uyumlu sentetik lif karışımlarından iplik ve kumaş üretilip özelliklerinin karşılaştırılması
Producing yarn and fabric blends of synthetic fiber compatible with cotton fiber and comparison of properties
  1. Tez No: 341636
  2. Yazar: MURAT ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ABDULLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: mukavemet, tüylülük, ütülenebilirlik, karışım lif, tenacity, hairiness, ironability, blends fiber
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İplikleri karışım lifler ile üretmenin temel amacı; istenilen özelliklere daha hızlı ve daha az maliyetle ulaşmak ve liflerin çeşitli avantajlarını bir araya getirmek, bazı dezavantajlardan da kurtulmaktır. Bu sebeple karışım liflerden oluşan iplikler hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada pamuk lifi ile polyester, poliamid, ipek, viskon, modal lifleri karıştırılarak üretilen ipliklerin düzgünsüzlük, mukavemet, tüylülük değerleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Ayrıca bu ipliklerden elde edilen kumaşların temel fiziksel özellikleri birbirleriyle kıyaslanmıştır. Üretilen ipliklerin değerleri Uster Tester 4 cihazı ve Uster tensorapid cihazlarıyla ölçülmüştür. Karışım ipliklerinin kütle spektrogram grafikleri yorumlanmış, aralarındaki farklar ele alınmıştır. Aynı materyallerden farklı oranlarda karışımlar yapılarak üretilen ipliklerin CV, mukavemet, tüylülük sonuçları irdelenmiş ve karışım miktarının bu özelliklere etkisi belirlenmiştir. Ayrıca bu ipliklerden dokunan kumaş numunelerinde; yırtılma mukavemeti, kopma mukavemeti, dikiş açılması, yıkamadan sonra boyut değişimi(çekmezlik testi), buruşmazlık, ütülenebilirlik değerleri test edilmiş karşılaştırılmıştır. Bu özelliklerin karışımlara göre nasıl değiştiği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of producing blend yarns from different fibers is to obtain desired properties faster, reduce the cost, gather the advantages and eleminate the disadvantages. For this reason, many studies have been conducted on the yarns which is produced from mixture fibers. In this study uniformity, strength and hairness values of yarns which produced from cotton fibers blended with polyester, polyamide, silk, viscose and modal fibers were examined and compared. These yarns values were measured by Uster Tester 4 and Uster Tensorapid. Mass spectrograms of blend yarns were interpreted and the differences between them were discussed. CV, strenght and hairness values of yarns which were produced from same materials but different ratios were evaluated and determinated influence of blend ratios. In addition, tear strength, tensile strength, suture opening, size stability after washing (shrinkage test), wrinkle-resistant were tested on fabric samples woven from these yarns. Test results were discussed and determinated the change according to belnds.