İflas problemlerinin oyun teorisi ile çözümü üzerine
On the soluttion of bankruptcy problems with game theory
- Tez No: 341647
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRMA ZEYNEP ALPARSLAN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Oyun teorisi, isbirlikçi oyun, karakteristik fonksiyon, çekirdek, Shapley degeri, Alexia degeri, Game theory, cooperative game, characteristic function, core, Shap-ley value, Alexia value
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez, oyun teorisindeki işbirlikçi yaklaşımın temel elemanlarını tanımladı. Bazı temel kavramlar verildikten sonra, işbirlikçi oyun teorisindeki en temel çözüm yollarından ikisi olan, Shapley değeri ve Alexia değeri üzerine odaklanıldı. Bu çözüm yollarıyla da üç antik problem olan iflas problemi, giysi çekişmesi problemi ve miras paylaşım problemlerinin çözümleri yapılarak daha önceden Shapley değeri ile çözümü yapılan bu problemlerin Alexia değeri ile de çözülebileceği gösterildi. Aynı zamanda Shapley değeri ve Alexia değerinin iflas problemleri için birbirine eşit olduğu gösterildi. Son olarak bu çözümlerin algoritması oluşturuldu ve MATLAB yardımıyla uygulamaları yapıldı.
Özet (Çeviri)
This article describes the basic elements of the cooperative approach to game theory. After the presentation of some basic definitions, the focus will be on the Shapley value and the Alexia value, two of the most central solution concepts in cooperative game theory. Three ancient problems which is called the bankruptcy problem, the contested garment problem and the right arbitration problem, solved by these solution concepts. It is shown that these problems that solved by using Shapley value can be solved via Alexia value. It is demonstrated that these two solution concepts is equal, too. In addition, algorithm of these solutions are given and applications are done by means of MATLAB.