Wİ-Fİ haberleşmede insan kafası sar değerinin hesaplanması ve ölçüm çalışması
Calculating sar in the human head at Wİ-Fİ communications and measurement study
  1. Tez No: 341712
  2. Yazar: EMİNE ATILGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ÇÖMLEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alan, beyin eşdeğer sıvısı, özgül soğurma oranı, Electromagnetic field, brain equivalent fluid, specific absorption rate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu tez çalışmasında gelişen teknoloji ile günümüzde herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda kullanımı neredeyse kaçınılmaz olan kablosuz cihazların çalıştıkları frekansta oluşturduğu elektromanyetik yayılımın beyin dokusu üzerine etkilerini incelemek amaçlı beyin eşdeğer sıvısı oluşturulmuştur. Bunun üzerine bilinen frekans dozaj ve etkileşim süresinde maruziyet sağlanarak sıcaklık değişimi incelenmiştir. Günlük yaşantımızda ne kadar sık ve uzun süreli kullandığımızın farkına bile varmadığımız kablosuz cihazlar maruz kalınan güç seviyelerinin çeşitliliğini arttırmaktadır. Kablosuz cihazlardan çeşitli seviyelerde üretilen elektromanyetik dalgaların gücü insan vücudunda etkili olmaktadır. Bu dalgalar insan vücudundaki dokuları ısıtmakta ya da kimyasal yoldan değişimlere yol açmaktadır. Bu konu günümüzde de bilimsel literatürde araştırmacıların hala tartıştıkları bir konu olmaktadır. Bu çalışmada, özellikle 2450 MHz frekansındaki kablosuz cihazların günlük dozajda insan beyni üzerine olası ısıl etkilerin belirlenmesi amacıyla bir model üzerine çalışılmıştır. Ayrıca 900-1800 MHz?in etkileri de incelenmiştir. Çalışmada beyin eşdeğer sıvısı oluşturularak bu fantom model üzerinde elektromanyetik maruziyetin oluşturduğu ısıl değişimler ile elektrik alan ölçülerek özgül soğurma oranı (SAR), deri kalınlığı ve eşdeğer sıvı içerisinde oluşan elektrik alan değerleri hesaplanmıştır. Üç ana frekans ile aynı dozaj, süre ve hacim düşünüldüğünde frekansın önemli bir etken olduğu bulunmuştur. 900 ve 1800 MHz frekanslardan fantom hacim deri etkisine bağlı olarak maruziyetten bir dereceye kadar etkilenmektedir. Oysa 2450 MHz?lik maruziyet fantom sıvı içerisinde beklenen sıcaklık artışını gösterememektedir. Çalışmanın en önemli sonucu örnek olarak bir yetişkinin beyin dokusunda etkili olamayan 2450 MHz?deki maruziyetin, yetişkin olmayan bir insan beyninde bir dereceye kadar ısı artışı meydana getirebileceğidir. Bilimsel literatürde bu durumlara korumasız bölgeler denilmektedir. Çocuk kafatası da bu kategoriye girebilir. Demek ki mevcut standartların çocuklar için ayrı olması gerekecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, is investigated the equivalency of brain fluid on brain tissue in relation to electromagnetic emissions of wireless devices, which are inevitable with today?s evolving wireless technology. Hereupon, temperature changes were examined with exposure to generated common dosage and frequency during the interaction. In our daily lives we never noticed how often and long-term use of our wireless devices or the increase in the diversity of signal strength. It?s described how various levels of electromagnetic waves produced by wireless devices effect the human body. These aforementioned waves heat human tissues and cause chemical changes. Even today,this is a subject discussed in scientific literature by researchers and scientists. In this study, a model was developed in order to determine the possible effects of heat, daily dosage of 2450 MHz frequency wireless devices, on the human brain. It?s also examined the effects of 900-1800 MHz. In this study, specific absorption rate (SAR), skin thickness and values of the electric field in the equivalent of fluid were calculated by measuring thermal changes created by electromagnetic exposure on the phantom model with the electric field by creating the equivalent of brain fluid. Frequency was found as an important factor; when three fundamental frequencies the same dosage, duration and volume were considered. Phantom volume of 900 and 1800 MHz frequency bands are affected through the skin to a certain extent depending on the exposure. However, exposure to 2450 MHz demonstrate the temperature increased expected in the liquid phantom. The most important result of this study as an example, can not be effective of an adult brain tissue exposure to 2450 MHz, which can occur to a degree increase in temperature in the human brain of a non-adult. These situations are called unprotected areas in the scientific literature. Children's skulls are in this category. So existing standards need to be separate for children.