Mikrodalga ablasyonu tekniğinde kullanılabilecek düşük maliyetli geniş band portatif antenli mikrodalga sistem tasarımı, gerçeklenmesi ve uygulaması
Design, realizaton, and application of a broad band, low cost portable antenna-microwave system which can be used in microwave ablation technique
  1. Tez No: 341711
  2. Yazar: ONUR ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ÇÖMLEKÇİ, DOÇ. DR. ADNAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga ablasyon yöntemi, kanser tedavisi, biyouyumlu anten, biyoimplant anten, Microwave ablation method, cancer treatment, biocompatible antenna, bioimplant antenna
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez çalışmasında, yeni nesil kanser tedavi yöntemi olan mikrodalga ablasyon yöntemi için mikroşerit anten tasarımı gerçekleştirilmiştir. Mikroşerit anten tasarımı bilgisayar yazılımı yardımıyla benzetimleri gerçekleştirilmiştir ve fabrikasyon işlemleri LPKF cihazıyla tamamlanmıştır. Mikrodalga ablasyon yöntemi için tasarlanan biyoimplant anten, doku içerisinde çalışacak şekilde yeniden dizayn edilmiştir. Deneysel çalışmalarda, en yaygın kanser türüne sahip olan olan karaciğer dokusu seçilmiştir. Karaciğer dokusunun elektriksel ve termal parametreleri benzetim yazılımına kodlandıktan sonra benzetim sonuçları gözlemlenmiş, ardından deneysel çalışmalara geçilmiştir. Benzetim ve ölçüm sonuçlarının birbiriyle uyumlu olduğu görüldükten sonra karaciğer içerisinde mikrodalga ablasyon yöntemi uygulandı ve ölçüm sonuçları gözlemlendi. Deneysel sonuçlarda karaciğer üzerinde renk değişimleri gözlendi ve biyoimplant antenin tasarım amacına uygun olarak çalıştığı anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a microstrip antenna for next generation cancer treatment method called microwave ablation technique have been designed. Microstrip antenna design simulations have been carried out with the help of computer simulation software and fabricated with using LPKF. The bioimplant antenna that designed to be used for microwave ablation technique, has been redesigned to operate inside the tissue. In experimental study, liver tissue have been preferred because liver cancer is common cancer type. The simulation results have been observed after electrical and thermal parameters of liver tissue have been encoded to the simulation sofware and then the experimental works have been started. After observing the simulation and measurement results are compatible with each other, microwave ablation method was applied inside the liver and the measurement results were observed. At the end of the experiments color changes have been oberserved inside the liver and realized that the bioimplant antenna works in an efficient manner.