Psoralea L. (Fabaceae) cinsinin morfolojik, moleküler ve palinolojik revizyonu
Revision of the Genus psoralea L. (Fabaceae) via morphological, molecular & palynological methods
- Tez No: 341715
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAĞIROĞLU, YRD. DOÇ. DR. MERYEM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, revizyon, Fabaceae, Psoralea, Bituminaria, Cullen, Turkey, revision, Fabaceae, Psoralea, Bituminaria, Cullen
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren Psoralea L. cinsine ait türlerin morfolojik, moleküler ve palinolojik özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca tür teşhis anahtarı ve betimleri yapılarak habitat özellikleri, IUCN kategorileri ve coğrafik yayılışları verilmiştir. Moleküler çalışmalar kapsamında Psoralea cinsine ait taksonların DNA?ları 2XCTAB metodunun modifiye edilmesiyle izole edilmiş ve 8 ISSR primeriyle PCR yapılmıştır. Elde edilen 246 polimorfik bant NTSYS-pc programında değerlendirilerek türler arasındaki filogenetik ilişkileri gösteren dendogram elde edilmiştir. Palinolojik çalışmalarda Türkiye Psoralea cinsine ait taksonların polenleri ışık ve taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenmiştir.Cinsin Türkiye?deki taksonomik durumu net olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, naturally occuring Psoralea L. species of Turkey were evaluated by means of morphological, molecular and palynological features. Habitat features, IUCN categories and geographical distributions of the species were also given with species identification keys and descriptions. Related to the molecular studies, DNAs were isolated according to 2XCTAB procedure, with minor modifications, and PCRs were conducted in the presence of 8 ISSR primers. Obtained 246 polymorphic bands by evaluating the programme NTSYS-pc dendogram showing the phylogenetic relationships among species were obtained. Pollens of the taxa belonging to the genus Psoralea in Turkey were examined with light and scanning electron microscopes. The taxonomic status of the genus in Turkey clearly revealed.