Kocaeli- Karamürsel- Yalakdere beldesi ve çevresinin florası
Kocaeli- Karamürsel- Yalakdere town and the surrounding flora
  1. Tez No: 341714
  2. Yazar: MERYEM SÜMEYYE YILANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET SAĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Karamürsel, Yalakdere, Kocaeli, Türkiye, Flora, Karamürsel, Yalakdere, Kocaeli, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Yalakdere (Karamürsel\Kocaeli) ve çevresinin bitki çeşitliği araştırılmıştır. Bölgede yapılan arazi çalışması sonucunda 712 bitki örneği toplanmıştır. Bu örneklerin değerlendirilmesi sonucunda; araştırma alanında 79 familyaya ait 258 cins, 409 tür ve türaltı seviyede takson belirlenmiştir. Bu taksonlardan 4ü Pterophyta bölümüne, 405i ise Spermatophyta bölümüne aittir. Spermatophyta bölümüne ait olan taksonlardan 5i Gymnospermae ve 400 Angiospermae alt bölümüne dahildir. Angiospermae alt bölümüne ait taksonlardan 349 u Dicotyledonae, 51i ise Monocotyledonae sınıfına dahildir. Florayı oluşturan 409 taksondan 87 takson Avrupa-Sibirya, 64 takson Akdeniz, 7 takson İran-Turan fitocoğrafik bölgesine aittir, 79 takson çok bölgelidir ve 144 taksonun fitocoğrafik bölgesi bilinmemektedir. Araştırma alanında belirlenen taksonlardan 17si kültür, 3ü kozmopolit ve 7i endemik olup bölgedeki endemizm oranı % 1,71dir. Bölgede belirlenen taksonların hayat formlarına göre dağılımları ise şöyledir; 149u Hemikriptofit, 106sı Terofit, 45i Kriptofit, 34ü Kamefit, 72si Fanerofit, 3ü Vasküler parazittir.Rhaponticoides pythiae (Azn. & Bornm.) M V. Agab. & Greuter gibi uzun süredir toplanamayan endemik takson toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Yalakdere (Karamürsel\Kocaeli) and the surrounding diversity of plant were investigated. At the end of the field study which were conducted in the region, 712 plant specimens were collected. As a result of the diagnosis of these samples; 409 taxa included in 258 genera and 79 families were identified in research area. These taxa reserved in Pteridophyta section 4 and Spermatophyta section 405. Spermatophyta of section 5 of the taxa included in the section Gymnospermae and Angiospermae 400. Belonging to the tower lower part of Angiospermae 349 taxa Dicotyledonae and 51 taxa Monocotyledonae belongs to the class. According to the taxa phytogeographic region distributions are as follows; 87 taxa the Euro-Siberian; 64 taxa Mediterranean; 7 taxa Iran-Turanian, 79 taxa of the multi phytogeographical region and 144 taxa unknown region. 17 cultivated, 3 cosmopolitan, 7 endemic taxa were identified in the study area also the rate of endemism was 1,71 % in the region. Life forms in the region, according to the taxa are as follows; Hemicriptophytes to 149, 106 Terofit, 45 Kriptofit, 34 Kamefit, 72 Fanerofit and 3 vascular parasites.Rhaponticoides pythiae (Azn. & Bornm) M V. Agab. & Greuter was collected which haven?t been collected for a long time, such as endemic taxa.