Kolorektal kanserinde otofaji gen ekspresyon profilinin klinik ve patolojik parametrelerle ilişkisi
The association of autophagy gene expression prophiles with clinical and pathological parameteres in colorectal cancer
  1. Tez No: 342059
  2. Yazar: ALİ SÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETDİN CAMCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, Otofaji, Gen Ekspresyonu, Colorectal Cancer, Autophagy, Gene Expression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kolon kanseri tüm dünyada kadınlar ve erkeklerde üçüncü en sık gözlenen kanserdir. Yılda yaklaşık 1.200.000 yeni vaka ve yaklaşık 609.000 ölüm tahmin edilmektedir. Erkek ve kadınlardaki kanserlerin yaklaşık %10?unu oluşturmaktadır. Erken evre kolorektal kanser'in (KRK) primer tedavisi cerrahidir ve yüksek oranda kür sağlanabilir. Ancak nüks ve metastatik hastaların prognozu kötüdür ve median yaşam süresi 24 ay kadardır. Hastaların yaklaşık olarak yarısında metastaz gelişmektedir. Bu hastalarda temel tedavi kemoterapidir. Yeni kemoterapi ajanları ve hedefe yönelik ajanlar ile cevap oranları ve yaşam süresinde artış olmuştur. Otofaji kendi kendini yeme anlamına gelir. Otofaji uzun ömürlü proteinlerin, hasarlı organellerin, mikroorganizmaların ve virüslerin hücre içerisinde paketlenip lizozoma taşınarak parçalanması süreci olarak bilinmektedir. Otofaji genleri (Atg); otofajinin düzenlenmesinde rol oynarlar. Otofaji sitoplazmada otofagozom denilen çift zarlı keseciklerin varlığıyla tanımlanır. Yakın zamanda yapılan çalışmalarda otofajinin metabolizma, kanser, nörodejeneratif hastalıklar, enfeksiyonlar, morfogenez, yaşlanma, hücre ölümü ve bağışıklık sisteminde de rol oynadığı görülmüştür. Otofaji, hem hücrenin yaşatılabilmesi hem de hücre ölümü olmak üzere zıt iki role sahiptir. Otofaji hücre ölümüne de neden olduğundan dolayı programlı hücre ölümü II olarak isimlendirilmiştir. Otofajinin kanser ile ilişkisini ortaya koyan çalışmalar sonucu kanserde yeni tedavi stratejileri olarak otofaji sinyal yollarını hedefleyen ilaçlar geliştirilmektedir. Örneğin otofaji yolağını tetikleyerek etki gösteren mTOR inhibitörleri klinik olarak renal karsinom tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışmamızda hem kanser oluşumunun erken evrelerinde hem de ileri evre kanserlerin progresyonunda önemli role sahip olduğu düşünülen Otofaji yolağı ile ilişkili 94 gen'in RT-PCR yöntemi ile normal kolon dokusunda ve tümör dokusunda ekspresyon düzeylerine bakıldı. Normal dokuda ve tümöral dokudaki gen ekspresyon düzeyleri karşılaştırıldı. Bu genlerden 47 tanesinin ekspresyon düzeyi tümör dokusunda anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Bu sonuçlar hastaların demografik ve histopatolojik özellikleri ile karşılaştırıldı ve aralarında anlamlı bir ilişki olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Colon cancer is the third most common type of cancer among men and women over the world. Aproximetely 1.200.000 new cases and 609.000 colon cancer-related deaths are estimated per year. Colon cancer consists of 10% of all cancers among men and women. Primary treatment of early stage colorectal canser (CRC) is surgery with high cure rates. However, prognosis of recurrent and metastatic patients are poor and the median survival time is about 24 months. Approximately half of the patients develop metastases. Main treatment of these patients is chemotherapy. New chemotherapy agents and targeted drugs have led to increased response and survival rates. Autophagy means that the cell eats itself. Autophagy is known as the process that include packaging and then transporting of the long-living proteins, damaged organels, microorganisms and viruses into the lyzozomes where they are digested. Autopfagy genes (Atg) play a role in the regulation of autophagy. Otofagy is defined by the presence of double membrane vesicles in the cytoplasm called otophagozoms. Recent studies revelaed that otophagy take a part in metabolism, cancer, neurodegenerative diseases, infections, morphogenesis, aging, cell death and immune system. Otoghagy includes both the opposite processes of cell death and cell sustanance. roles including. Since otophagy causes cell death it is called programmed cell death II. Based upon the recent studies that revealed a relationship between cancer and otophagy, new treatment strategies have been developed that target otophagy signal pathways. For example, mTOR inhibitors have been used in the treatment of renal cell carcinoma. In this study, we studied the expression levels of 94 genes that are supposed to be related to cancer development and progression with RT-PCR method in colon cancer tissue and normal colon tissue. Gene expression levels were compared between normal tissue and tumor tissue. 47 out of 94 genes showed higher expression in tumor tissues than in normal tissues. These results were compared to patients demographical and histological features, showing no association.