Helicobacter pylori pozitif ve negatif gastritli çocuklarda invaziv olmayan aktivite belirteçlerinin histopatolojik bulgularla ilişkisinin incelenmesi
Assessment of relationship between non-invasive activity markers and histopathological findings in children with Helicobacter pylori positive and negative gastritis
- Tez No: 342103
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gastrit, çocuk, H. pylori, trombosit, neopterin, nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL), Gastritis, child, H. pylori, platelet, neopterin, neutrophil gelatinase associated lipokalin (NGAL)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, dispeptik yakınmalarla başvuran ve endoskopi yapılan çocuk hastaların mide biyopsilerindeki histopatolojik bulgular ile neopterin (NP), nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) ve diğer akut faz reaktanlarının serum seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bu düzeyler üzerine Helicobacter pylori (H. pylori)'nin etkisinin araştırılmasıdır.HASTALAR VE YÖNTEM: Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi'nde Nisan 2012 ile Haziran 2012 tarihleri arasında dispepsi endikasyonu ile üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılan, endoskopik ve histolojik olarak gastrit tanısı alan hastalar (n:36) ve sağlıklı kontroller (n:37) alındı. Olgular histopatolojik inceleme ile Sydney Sınıflaması'na göre sınıflandırılarak gastrit şiddetine ve H. pylori varlığına göre gruplara ayrıldı. Enflamasyon olmayan grupta 7 hasta, hafif gastrit grubunda 15 hasta, orta şiddette gastrit grubunda 5, ciddi gastrit grubunda ise 9 hasta vardı. Hasta grubunda 7 hastada H. pylori saptandı. Hastaların fizik muayeneleri yapıldı ve tümünün vücut ağırlığı, vücut boyu, boya göre ağırlığı kaydedildi. Olguların serum NP düzeyi; yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC) ile; plazma NGAL düzeyi fluoresans immün ölçüm prensibiyle çalışan Biosite Triage Meter Pro cihazı ile çalışıldı. Gruplar histopatolojik bulgular ve H. pylori varlığı ile NP, NGAL, C-reaktif protein serum seviyeleri, eritrosit sedimentasyon hızı, trombosit sayısı, lökosit sayısı ve ortalama trombosit hacmi arasındaki ilişkinin incelenmesi için karşılaştırıldı.BULGULAR: Gastriti olan çocuklar ile kontrol grubu arasında neopterin (neopterin düzeyleri sırasıyla, 3.58 ± 1.13 nmol/L ve 3.47 ± 1.13 nmol/L) ve NGAL (NGAL düzeyleri sırasıyla, 102.41 ± 47.65 ng/mL ve 83.32 ± 28.35 ng/mL) seviyeleri açısından farklılık saptanmadı. Helicobacter pylori varlığının ve gastrit şiddetinin neopterin düzeyi üzerine etkisi olmadığı görüldü. NGAL düzeyleri, H. pylori pozitif olan hasta grubunda (146.71 ± 62.23 ng/mL) hem H. pylori negatif hasta grubundan (91.72 ± 37.40 ng/mL, p= 0.012) hem de sağlıklı kontrollerden (83.32 ± 28.35 ng/mL, p= 0.004) anlamlı olarak yüksek bulundu. Orta ve ciddi şiddette gastrit grubunda NGAL düzeyleri hem kontrol grubundan hem de inflamasyonu olmayan hasta grubundan anlamlı olarak yüksekti. İnflamasyonu olmayan vakalara göre histopatolojik olarak hafif, orta, ciddi derecede gastriti olan hastalarda trombosit sayıları anlamlı olarak yüksek saptandı (trombosit sayıları sırasıyla: 248.14 ± 62.11, 265.06 ± 58.71, 374.20 ± 67.24, 290.77 ± 50.79 x10³/µL). Gastrit şiddeti ile NGAL düzeyi ve trombosit sayısı arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı.SONUÇ: Serum NP ve NGAL düzeyleri gastritli çocuklarla sağlıklı kontroller arasında farklılık göstermemektedir. Ancak H. pylori varlığı ve gastrit şiddeti serum NGAL düzeylerini artırmaktadır. Midenin inflamasyonunun sistemik inflamatuvar belirteçler üzerine etkisini araştıran ve mekanizmayı aydınlatacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to evaluate the relationship between histopathological findings of gastric biopsies and serum levels of neopterin (NP), neutrophil gelatinase associated lipokalin (NGAL) and other acute phase reactants in children who admitted with dyspeptic complaints and who underwent endoscopy and to further evaluate the effect of Helicobacter pylori (H. pylori) on these parameters.PATIENTS AND METHODS: The patients (n: 36) who underwent upper gastrointestinal endoscopy with the indication of dyspepsia between April 2012 and June 2012 in Dokuz Eylül University Hospital, Department of Pediatric Gastroenterology, Nutrition and Metabolism and finally diagnosed as gastritis by endoscopic and histopathological findings were enrolled in the study. Age and sex match 37 healthy children were included as control group. The patients were divided into subgroups according to severity of gastritis and existence of H. pylori after being classified according to Sydney classification by histopathological examination. There were 7 patients in the non-inflammatory group, 15 patients in the mild gastritis group, 5 patients in the moderate gastritis group and 9 patients in the severe gastritis group. H. pylori was detected in 7 patients. The physical examinations of the patients were performed and weight, height and weight for height were recorded. The serum NP levels were measured by high performance liquid chromatography (HPLC) and plasma NGAL levels by Biosite Triage Meter Pro device that works with the principle of fluoresance immune measurement. The groups were compared in regards of histopathological findings and H. pylori existence with serum levels of NP, NGAL, C-reaktif protein, erythrocyte sedimentation rate, platelet count, leukocyte count and mean platelet volume.RESULTS: There was not a significant difference between the patients with gastritis and controls regarding neopterin (3.58 ± 1.13 nmol/L and 3.47 ± 1.13 nmol/L, respectively) and NGAL (102.41 ± 47.65 ng/mL and 83.32 ± 28.35 ng/mL, respectively) levels. The Helicobacter pylori positivity and the severity of gastritis were shown to have no impact on neopterin levels. The levels of NGAL were significantly higher in H. pylori positive patient group (146.71 ± 62.23 ng/mL) than both H. pylori negative patient group (91.72 ± 37.40 ng/mL, p= 0.012) and healthy controls (83.32 ± 28.35 ng/mL, p= 0.004). The NGAL levels of patients with moderate and severe gastritis were significantly higher than both controls and patient group without inflammation. The platelet counts of patients with histopathologically mild, moderate and severe gastritis were significantly higher than the patients without inflammation (265.06 ± 58.71, 374.20 ± 67.24, 290.77 ± 50.79, 248.14 ± 62.11 x10³/µL, respectively). There was a significant positive corelation between severity of gastritis and NGAL levels and platelet count.CONCLUSION: The serum NP and NGAL levels show no difference between children with gastritis and healthy controls. However, the existence of H. pylori and severity of gastritis increase the serum NGAL levels. Further studies are required that will investigate the impact of gastric inflammation on systemic inflammatory markers and elicit the underlying mechanisms.