İbn Hazm'ın Gulât anlayışı ve Gâlî fırkalar
Ibn Hazm's perspective of Ghulat and Ghali sects
  1. Tez No: 342112
  2. Yazar: ADEM SEZGİN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Hazm, Gâlî, Gulât, Mezhep, Endülüs, Ibn Hazm, Ghali, Ghulat, Sect, Andalusia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez ilk dönem İslam tarihinde ortaya çıkmış olan Gâlî fırkaları konu edinmiştir. Bu fırkaların hangi inançlarından dolayı gulüvve girdikleri ve İslam dininin sınırlarını aştıkları araştırılmıştır. Bu bağlamda Endülüslü âlim İbn Hazm ve eserleri esas olarak alınmış ve onun bakış açısından Gâlî fırkaların durumu gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Tez bir klasik dönem İslam mezhepleri Tarihi çalışmasıdır. Bu bağlamda İbn Hazm ve eserlerinden, İslam Mezhepleri Tarihi klasik kaynaklarından araştırma sürecinde faydalanılmıştır. Tez bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı, metedolojisi ve kaynakları, birinci bölümde kavramsal çerçeve, ikinci bölümde İbn Hazm ve mezhepler tarihine dair eseri olan ?el-Fasl fi?l-Milel ve?l-Ehvâ ve?n-Nihal?, üçüncü bölümde İbn Hazm?a göre Gâlî fırkalar ele alınmıştır. Tez, bu üç bölümün değerlendirmesini içeren sonuç bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to asses of Ghali Sects which emerged in early stage on the history of Islam. It has been investigated that which reasons resulting from their faith, they entered the ghuluv and exceeded the limits of Islam. In this context, this thesis based on Andalusian scholar Ibn Hazm and his work and status of Ghali Sects was traid to be mainly brought out from his perspective.The thesis is a study of the classical period of Islamic sects. Due to this reason, during the study, works of Ibn Hazm and the classical sources of Islamic sects? history have been benefited.The thesis is divided by an introduction, three sections and a conclusion chapter. In the introduction section, it aws informed tahat the aim, methodology and the resources of the study. In the first section, it was instructed about conceptual framework of study. Ibn Hazm and his work concerned of Islamic sects ?al-Fasl fi?l-Milal va?l-Ahvâ va?n-Nihal? were discussed in the second section. The last section discussed the Ghali Sects from the perspective of Ibn Hazm. The thesis has been completed with including the conclusion of the three sections.