Türkiye'de servet üzerinden alınan vergilerin değerlendirilmesi
Assessment of taxes on wealth in Turkey
  1. Tez No: 342149
  2. Yazar: HÜSEYİN KUTBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Servet ve Servet Vergisi, Varlık Vergisi, Emlak Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi, Wealthy and Tax on Property, Conscription of Wealth, Land Tax, Motor Vehicles Tax, Death Duties
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı; servet ve servet vergisi kavramları incelenip, geçmişte bir defaya mahsus olmak üzere alınan varlık vergisi gerçeğini ortaya koymak ve günümüzde uygulanan modern servet vergilerini değerlendirmektir. Bu amaçla tez üç bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde, servet ve servet vergisi kavramları, servet vergisinin tarihsel gelişimi, sınıflandırılması, avantaj ve dezavantajları hakkında temel ve teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, istisnai bir servet vergisi olan varlık vergisine değinilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, modern servet vergileri olan emlak, motorlu taşıtlar ve veraset ve intikal vergisi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ayrıca, modern servet vergileri için uygulanması veya uygulanmaya çalışılması gereken öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examined the concepts of wealth and wealth tax, reveal the fact that property taxes which is taken to be a one-off and to evaluate modern wealth taxes applied today. For this purpose the thesis consists of three parts.In the first part, it is given the basic and teoric information about the concepts of wealth and wealth tax, the historical development of wealth tax, its classification, advantages and disadvantages. In the second part, mentioned tax assets that it is an exceptional wealth tax. In the third and last part, it is discussed the property tax, motor vehicle tax, and inheritance and gift tax that these modern wealth tax. In the third part, it is also proposed to study the implementation or application for modern wealth taxes.