Türkiye ve ticaret ortakları için yakınsama hipotezinin testi: 1996-2010
The test of convergence hypothesis for turkey and its trading partners: 1996-2010
  1. Tez No: 342161
  2. Yazar: TANER UYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA ABDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yakınsama, Neoklasik büyüme modeli, Panel veri analizi, Convergence, Neoclassical growth model, Panel data analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Neo-Klasik teorinin en önemli öngörülerinden biri olan yakınsama hipotezi, ülkeler ve bölgeler arasındaki sosyal ve ekonomik dengesizliğin varlığının tespit edilmesinde önemli rol oynamaktadır. Çalışmada ülkeler ya da bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının boyutunu gösteren yakınsama hipotezinin geçerliliği, Türkiye?nin dış ticaretinde önemli paya sahip olan 25 ülke belirlenerek araştırılmıştır. Yakınsama hipotezi 1996-2010 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak test edilmiştir. Ülkeler arasındaki yakınsama üç yöntem çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmada yatay-kesit veri analizi, zaman serisi analizi ve panel veri analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, her ne kadar birim kök testleri kullanıldığında ülkeler arasında çok zayıf bir yakınsamaya ulaşılmış olsa da ele alınan 26 ülke arasında yakınlaşma olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The convergence hypothesis, which is one of the Neo-classical theory?s most important foresights, plays an important role in determining the existence of social and economic instability between countries and regions. In the study, the validity of the convergence hypothesis, which shows the size of the development differences between countries or regions, is investigated by determining 25 countries that have a significant share in Turkey's foreign trade. The convergence hypothesis are tested by using yearly data for 1996-2010. The convergence between countries is investigated in the framework of the three methods. In the study, cross-section data analysis, time series analysis and panel data analysis are used. According to the results, although the weak convergence is reached among the countries by using the unit root tests, it is possible to say that there is a convergence among 26 countries.