Sâlnâmelere göre sosyo-ekonomik yapısıyla Edirne Sancağı (1870-1903)
Sanjak of Edirne with socio-economic structure according to the Yearbooks (1870?1903)
  1. Tez No: 342286
  2. Yazar: HALUK KAYICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHEYLA YENİDÜNYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne Sancağı, Uzunköprü, Havsa, Cisr-i Mustafa Paşa, Dimetoka, Kırcaali, Ortaköy, Sâlnâme, Province of Edirne, Uzunköprü, Havsa, Cisr-i Mustafa Paşa, Dimetoka, Kırcaali, Ortaköy, Yearbook (Sâlnâme)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
Bu araştırmanın amacı, 1870-1903 seneleri arasında yayınlanmış olan dönemin Edirne Vilâyetine ait sâlnâmelere göre Edirne Sancağı'nın Sosyo-Ekonomik yapısını ortaya çıkarmaktır. Bölgenin idarî, sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bilgi veren sâlnâmeler, arşiv belgeleri ve diğer kaynaklar ile desteklenmiştir.Özellikle XIX. yüzyılın son çeyreği ile XX. yüzyılın ilk senelerini kapsayan çalışmamızda Edirne Sancağı örneğinde Osmanlı Devleti'nin taşrasında meydana gelen değişimleri ve her alanda ki yeni uygulamaları görmek, bunların başarılı veya başarısız olduğunu gözlemlemenin yanı sıra, aynı süre içerisinde yaşanan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın (93 Harbi) genelde Osmanlı'ya yerelde ise Edirne şehri ile beraber Edirne Sancağı'na verdiği zararı tespit etmek mümkündür.Yaklaşık 140 sene öncesinden başlamak üzere sancağın merkezi Edirne şehri başta olmak üzere bugün olduğu gibi o senelerde de sancağın kazaları olan Uzunköprü, Havsa ile bir dönem sancağın kazası olan Babaeski, Pınarhisar ve Kırklareli'nin yaşadığı değişimide bu çalışmada görebiliriz. Sancağın diğer kazalarından Cisr-i Mustafa Paşa, Dimetoka, Kırcaali, Ortaköy, Ferecik ve Kızılağaç ise maalesef bugün Türk toprakları içerisinde yer almamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the socio-economic structure of the province of Edirne depending on the yearbooks (sâlnâme) of Edirne belonging to the years between 1870 and 1903. Yearbooks which give information about the administrative, social and economic structure of the region were supplemented by other resources.The research which covers the last quarter of the 19th century and first few years of the 20th century offers Edirne as a sample through which it is possible to see the changes in the provinces, new practices in all realms and whether they are successful or not. It is also possible to detect the damage caused by the Ruso-Turkish war of 1877-1878. in the city and province of Edirne.Beginning with 140 years ago, it is also possible to see the changes in the districts of Edirne Province which are Uzunköprü, Havsa, Babaeski, Pınarhisar, Kırklareli. Other districts of Edirne, Cisr-i Mustafa Paşa, Dimetoka, Kırcaali, Ortaköy, Ferecik and Kızılağaç are unfortunately not within the borders of present day Turkey.