Bölge ekonomisine katkısı bağlamında sınır ticaret merkezleri
Cross-border trading centers in the context of the contribution of the region's economy
- Tez No: 342285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sınır Ticareti, Sınır Ticaret Merkezleri, Cross-Border Trade, Cross- Border Trading Centers
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Türkiye'de ilk defa Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ekonomisini canlandırmak amacıyla 1978'de İran ile sınır ticaretine başlanmıştır. Başlangıçta daha çok petrol ürünleri ticareti yapılmış ve uygulama bölgelerin diğer illerinde de başlamıştır. Hatta Türkiye'nin tüm sınır illeri uygulamaya dahil edilmiştir. Ancak uygulamada görülen aksaklıklar nedeniyle petrol ürünleri 2000 yılı sonlarında kapsam dışı bırakılmış ve tarım ürünlerine de kısıtlamalar getirilmiştir. Bu dönemde Edirne sınır ticareti kapsamından çıkarılmış ve tekrar dahil edilmemiştir. 2003 yılında ise sınır ticaret merkezleri kurulması kararlaştırılarak sınır ticareti yeniden canlandırılmaya çalışılmıştır. Uygulamada istenilen hedef gerçekleştirilemese de devam ettirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, cross-border trade was started with Iran for the first time in 1978 in order to invigorate the economy of Eastern and Southeastern Anatolian regions. At first oil products trade was made mostly and implementation started in the other cities of the regions. Even all the border cities of Turkey were included to the implementation. However, oil products were excluded by the end of the year 2000 and restrictions were imposed to agricultural products because of the troubles seen in implementations. In this term,Edirne was excluded from cross-border trade and hasn?t been included again. And in the year 2003,it was tried to invigorate the cross-border trade again, being agreed upon founding cross-border trading centers. Although it hasn?t been able to reach the desired goal in implementation,it is maintained.