İnternet bağımlılığı yaygınlığı
The prevalence of internet addiction
- Tez No: 342301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM GENCER KIDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, yaygınlık, ergenler
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Dünyanın her tarafındaki bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayan, küresel bir iletişim aracı olarak toplumsal değişimlere neden olabilen internet, son yıllarda hızla gelişmiştir. İnternet kullanımının hızla yaygınlaşması ve kullanım alanının genişlemesi bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzluklardan biri de internet bağımlılığıdır. İnternet bağımlılığı her yaşta ve cinsiyette görülen bir rahatsızlıktır. İnternet bağımlılığı geç yaşlarda başlayan psikoaktif madde, alkol ve kumar bağımlılığın aksine daha erken yaşlarda başlamaktadır. En büyük risk grubu 12-18 yaş arasındaki ergenlerdir. İnternet bağımlılığı ergenler için önemli bir risk olmasına karşın yapılan çalışmalar yetersizdir. Özellikle ülkemizde, internet bağımlılığı ergenler için önemli bir risk olmasına karşın internet bağımlılığıyla ilgili araştırmaların sınırlı sayıda ve yetersiz olduğu dikkati çekmektedir. Bu amaçla ergenlerde internet bağımlılığı yaygınlığını tanımlamak ve araştırmak bu çalışmanın başlıca amacını teşkil etmektedir. Konuyla ilgili yazın incelendiğinde İzmir iline ait İnternet Bağımlılık Ölçeği (İBÖ) kullanılarak yapılmış yaygınlık verilerine rastlanamamıştır. Tarama modeline uygun olarak hazırlanan araştırmada, evreni İzmir ilinde Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı okullara devam eden 12?18 yaş grubu ergenler oluşturmuştur. Araştırmanın örnekleminin oluşturulmasında olasılık temelli örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve sosyo-demografik özelliklerin saptanması için araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda internet bağımlılığı yaygınlığı % 12.6 olarak bulunmuştur. ?Boş zaman aktiviteleri?, ?haftalık ortalama internet kullanım süresi?, ?gün içinde internet kullanım zamanı?, ?internet kullanımının günlük işleri aksatması?, ?internet kullanımının öğretmen ilişkilerini olumsuz etkilemesi?, ?internet kullanımının uyku düzenini etkilemesi?, ?internet kullanımının yeme düzenini etkilemesi? değişkenleri internet bağımlılığını yordayan değişkenler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The internet which provides the interconnection of the computers all over the world and can be a cause of the social changes has rapidly been improved in recent years. The usage of computer?s becoming widespread and the rapid expansion of its area of use come with some negations. One of these negations is the internet addiction. The internet addiction may be seen at all ages and in both genders. The internet addiction begins at earlier ages when compared to the addictions of the psychoactive substance, alcohol, and gambling which begin at rather advanced ages. The largest risk group is the adolescents within 12-18 age range. Despite the fact that the internet addiction is a serious risk for the adolescents, the studies on this matter remain inadequate. However, it draws attention that the studies on the subject of the internet addiction are limited and insufficient especially in our country despite the fact that the internet addiction is a serious risk for the adolescents. Therefore, to define and research the prevalence of the internet addiction among the adolescent is the main purpose of this study. The prevalence data received by using Internet Addiction Scale of the city of İzmir could not be found when the articles about this subject were reviewed. The adolescents within 12-18 age range who attend to the schools of The Ministry of Public Education in the city of İzmir constitute the population in this study which is prepared in compliance with the screening model. The stratified sampling method out of the probability based sampling methods is used in the forming of the sampling of the research. The Internet Addiction Scale and the Personal Information Form which is created by the researcher in order to determine the socio-demographical characteristics are used as the data gathering mediums in the study. The prevalence of internet addiction as a result of the analysis was 12.6 %.