Evli bireylerin ebeveyn algıları, otomatik düşünceleri ve bağlanma stillerinin evlilik doyumu ile ilişkisi
The relationship between marital satisfaction and perceived parenting, automatic thoughts and attachment types of married individuals
- Tez No: 342433
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI BURÇAKTAŞÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, bağlanma stilleri, algılanan ebeveynlik stilleri, otomatik düşünceler, Marital Satisfaction, Attachment Styles, Perceived Parenting Styles, Automatic Thoughts
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin kendi anne babalarını algılama biçimleri, otomatik düşünceleri ve bağlanma stillerinin kişilerin evlilik doyumları ile ilişkileri incelenmiştir. Evlilik süreleri en az 2 yıl olan 150 evli birey araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu örnekleme kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Araştırılan değişkenlerin ölçülmesi amacıyla katılımcılara Young Ebeveynlik Ölçeği (YEBÖ), Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ), İlişkiler Anketi Ölçeği (İAÖ), Evlilik Doyum Ölçeği(EDÖ) ve demografik bilgi formu uygulanmıştır.Araştırmanın temel sorularını yanıtlamak amacıyla yürütülen korelasyon analizleri sonucunda, anneye ilişkin algılanan duygusal bakımdan yoksun bırakıcı ve cezalandırıcı ebeveynlik biçimleri ile babaya yönelik kuralcı/kalıplayıcı ve duygusal bakımdan yoksun bırakıcı ebeveynlik biçimlerinin kişilerin evlilik doyumlarına negatif yönde ilişkileri olduğu bulunmuştur. Otomatik düşünceler toplam puan alt boyutu ile evlilik uyumu arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere yapılan korelasyon analizi sonucunda, puanlar arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bağlanma stillerinin evlilik doyumu ile ilişkisini bulmak için yürütülen korelasyon analizleri sonucunda kaygılı ve kaçınıcı bağlanma stillerine sahip bireylerin evlilik doyumlarının düşük olduğu bulunmuştur.Sonuç olarak bulgular, algılanan ebeveynlik stillerinin, otomatik düşüncelerin ve bağlanma stillerinin evlilik doyumu ile ilişkili olduklarını göstermiştir.Kuram ve uygulamaları destekleyen bu bilgiler literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze the relationship between the perception for the parents of the married individuals, their automatic thoughts, attachment styles and marital satisfaction. The sample consists of 150 subjects who are married at least for 2 years. The sample is achieved via snowball sampling technique. In order to measure the variables in the research, Young Parenting Inventory (YPI), Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ), Relationship Scales Questionnaire (RSQ), Marital Satisfaction Inventory (MSI) and demographic information form are applied to the participants.The correlation analyses which is used to answer the basic questions of the study showed that the perception about their mother?s parenting style which is emotionally deprived and punitive, and the perception about their father?s parenting style which is prescriptive and emotionally deprived have a negative effect on the marital satisfaction of the individuals. As a result of the correlation analyses between automatic thoughts? total score subpart and the marital adjustment, there is a meaningful relationship between the scores in reverse direction. As a result of the correlation analyses which is conducted to find the relationship between attachment types and marital satisfaction; marital satisfaction is lower among the individuals who are avoidant and ambivalent.As a result, the findings of this study showed that there is a relationship between the perceived parenting styles, automatic thoughts, attachment styles and the marital satisfaction of the individuals. This information which supports the theories and the applications are discussed within the light of the literature.