Podositopatilerden nefrotik sendromdaki proteinüri ile podosit genlerinin mutasyon ve ekspresyonilişkisi
Relation between proteinuria and podocyte gene mutations and expressions in nephrotic syndrom, as one of the podocytopathies
  1. Tez No: 342666
  2. Yazar: GUNEL ALIZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE KARAÇALI, PROF. DR. AFİG BERDELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Steroide Dirençli Nefrotik Sendrom (SDNS), Fokal Segmental Glomeruloskleroz (FSGS), Minimal Lezyon Hastalığı (MLH), TRPC6, Steroid Resistant Nephrotic Syndrome (SDNS), Focal segmental glomerulosclerosis (FSGS), Minimal lesion disease (MLH), TRPC6
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Nefrotik sendrom (NS) glomerüler kapiller duvarın seçici geçirgenliğinin değişmesi ve idrarda protein kaçağını önleyen rolünü kaybetmesi ile karakterize olan çocukluk çağının kronik hastalığıdır. Çocukluk çağı idiopatik nefrotik sendromun yönetiminde ve izleminde patolojik tanı kadar tedaviye klinik yanıt da önemlidir. Tüm patolojik tipleri steroid tedavisine gösterdiği yanıt ile steroid duyarlı, bağımlı ve dirençli olarak sınıflandırılır. Steroid dirençli nefrotik sendromlarda kronik böbrek yetmezliğine ilerleme sıktır ve SRNS grubu hastalar içinde transplantasyon sonrası renal graftte hastalık rekürrensi oluşabilmektedir. Podosit hücreleri slit membranın üzerinde yeni bir protein belirlenmiştir ve bu proteini kodlayan gen haritalanmış ve TRPC6 olarak isimlendirilmiş olan bir kalsiyum kanal reseptörüdür ve mutasyonunun FSGS tip 2 ye yol açtığı bildirilmiştir. Bu çalışmada, Türk popülasyonunda nefrotik sendromlu hastalarda TRCP6 gen mutasyon taramasının yapılması ve fenotipe ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 50 SRNS, 25 sağlıklı kontrol bireyler dahil edilmiştir. TRPC6 gen mutasyon taraması tüm ekzonlarda direkt DNA dizi analizi ile yapılmıştır. Yapılmış çalışma sonucunda hiç bir mutasyona saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Nephrotic syndrome (NS), is a chronic childhood disase which is characterized by the change of selective permeability of glomerular capillary and the loss of prevention role of protein leakage in the urine. In the management and follow up of childhood nehprotic syndrome, clinical response to treatment is important as much as pathological diagnosis. All pathological diagnostic types are classified as steroid sensitive, steroid dependent and steroid resistant according to response to steroid treatment. Progression to chronic renal failure is common in SRNSs and recurrence may be seen in the renal graft after transplantation. A new protein has been described in slit membrane of podocytes. The gene coding for this new protein is a calcium channel receptor named TRPC6. Mutations in TRCP6 are known to cause FSGS type 2. In this study, TRCP6 gene mutation is investigated in nephrotic syndrome patients for the first time in Turkish population. Study population will includes 50 SRNS patients and 25 healthy controls. TRPC6 gene mutation screening is performed by direct DNA sequencing of all exons. We have not identified any mutations in our group of patient.