Tuz stresi altındaki arabidopsis thaliana'da sperminin antioksidan enzim sistemi üzerindeki etkisinin araştırılması.
The effect of spermine of regulation on antioxidant system of arabidopsis thaliana under salinity
- Tez No: 342665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIM HEDİYE SEKMEN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arabidopsis, tuzluluk, spermin, antioksidan enzimler, Arabidopsis, salinity, spermine, antioxidant enzymes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tuzluluk, bitki büyümesi ve gelişmesinin azalmasında etkili bir abiyotik stress faktörüdür. Tuz stresinin ozmotik ve iyonik etkileri, bitkilerde redoks dengesinin kaybına neden olarak reaktif oksijen türlerinin üretimini uyarır. Arabidopsis? te sperminin (Spm) tuzluluk toleransı için hayati olduğu gösterilmiştir. Ancak, yine de bu poliaminin fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri ve mekanizmaları bilinmemektedir. Bu çalışmada, tuz stresi altında antioksidan savunma sistemine sperminin etkisi, Arabidopsis? te spermin eksik mutant (spms), spermin nakavt mutant (spms/acl5), aşırı spermin üreten mutant (SPMS OX1) ve yaban tip (Col-0) bitkiler kullanılarak araştırılmıştır. Hidroponik olarak yetiştirilen 11 günlük Arabidopsis genotiplerine 4 gün boyunca 50 mM ve 100 mM NaCl uygulanmıştır.Tuz stresi uygulamasından sonra lipid peroksidasyonu, peroksidaz (POX), katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) gibi antioksidan enzimlerin aktiviteleri belirlenmiştir. Ayrıca, NADPH oksidaz aktivitesi de ROS sinyali üzerinde Spm etkisinin ortaya çıkması için belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Salinity is one of the major abiotic stress factor that decreases plant growth and development. Osmotic and ionic effects of salt stress induce the production of reactive oxygen species (ROS) in plants due to loss of redox homeostasis. Previously, spermine (Spm) was shown to be vital for salinity tolerance in Arabidopsis. However, still physiological and biochemical properties and mechanisms of this polyamine is unknown. In this study, the effect of Spm on antioxidant defense under salt stress was investigated in Spm deficient (spms) and acl5/spms double knockout Arabidopsis mutants, Arabidopsis over-producing Spm (SPMS OX1) and wild type (Col.). Hydroponically grown 11 d old Arabidopsis genotypes were subjected to 50 mM and 100 mM NaCl for 4 d. After the salt stress, lipid peroxidation, activities of key antioxidant enzymes such as peroxidase (POX), catalase (CAT), and superoxide dismutase (SOD) were determined. In addition to these, NADPH oxidase activity was also determined for elucidating the effect of Spm on ROS signaling.