Yeraltına nüfuz eden radar (YNER) modellemesinde ışın izleme ve FDTD yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of ray tracing and FDTD methods in ground penetrating radar (GPR) modeling
- Tez No: 343002
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT G. DRAHOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: YNER, modelleme, ışın-izleme, zaman ortamında sonlu-farklar, GPR, modeling, ray-tracing, finite-differences time-domain
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sentetik yeraltına nüfuz eden radar (YNER) modelleme çalışmalarının, faylanma, tabakalanma, aşınma ve benzeri sığ jeolojik özelliklerin yorumlanmasında büyük önemi vardır. Bu çalışmanın amacı, bazı sığ jeolojik yapıların ışın-izleme ve zaman ortamında sonlu-farklar (FDTD) yöntemleri kullanarak modellenmesidir aynı zamanda da iki tekniğin birbirleriyle karşılaştırılmasıdır. Başarılı bir yorumlama yapabilmek için, radar sinyallerini etkileyen farklı elektriksel değişken değerleri kullanarak bazı fay türleri (normal, bindirme ve doğrultu atımlı faylar gibi) için sentetik modelleme çalışması gerçekleştirilmiştir. Modelleme çalışması sırasında, çeşitli yer altı koşulları için birçok model üretilmiştir. Ayrıca, gerçek YNER verileri, fay ve tabakalanma probleminin olduğu bir alandan toplanmıştır. Sonuç olarak, gerçek YNER verileri ile sentetik modellemenin birlikte kullanımı, sığ jeolojik yapılarda tümleşik yorumlamaya katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The synthetic ground penetrating radar (GPR) modelling studies are quite important in the interpretation of shallow geological properties such as faulting, bedding, weathering etc. This study aims to simulate some shallow geological structures using ray-tracing and finite-differences time-domain (FDTD) techniques and to compare each other. To obtain a successful interpretation, we performed the synthetic modelling studies for some fault types (such as normal, thrust and strike-slip faults) using different values of electrical parameters that affect the radar signals. The variations that depend on the electrical and magnetic properties of the subsurface materials were investigated with the synthetic modeling studies of these geological structures. During the modelling studies, we produced several models with various subsurface conditions. Additionally, real GPR data was collected from an area that has faults and bedding problems. As a result, the combined usage of the real GPR data and synthetic modelling could be contribute the joint interpretation on shallow geological structures.