Göcenoluk (Kırka) borat yatağı sondajlarının mineralojik ve petrografik değerlendirilmesi
Mineralogical and petrographical investigation of boreholes from Göcenoluk (Kirka) borate deposit
  1. Tez No: 343005
  2. Yazar: FERHAN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Borat, Kırka, mineraloji, petrografi, Eskişehir, Borate, Kırka, mineralogy, petrography, Eskişehir
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma Eskişehir ilinin güneyinde yer alan Göcenoluk köyünün kuzey ve güneybatısında MTA tarafından açılmış olan sondajlardan iki tanesinin BMK-1 ve BMK-2 sondajlarının karot örneklerinin mineralojik ve petrografik değerlendirilmesini kapsamaktadır. Önceki çalışmalarda bölgenin istifi temel kayaçlar, Eosen fosilli kireçtaşı, borat zonu, alt kireçtaşı, üst kiltaşı, üst kireçtaşı ve bazalt olarak belirlenmiştir. Borat zonu içerisinde özellikle kiltaşı, tüf, marn, silttaşı ve kireçtaşı seviyelerinin ardalanmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bu ardalanmalar içerisinde kalınlıkları değişken olan borat zonları gözlenmiştir. Borat minerallerinin masiv, damar, yumru ve kiltaşı-karbonat seviyeleri ile arakatkılı olarak oluştuğu görülmektedir.Mineralojik-Petrografik çalışmalarda borat zonlarından alınan örneklere ait minerallerin yapıları ve dokuları incelenmiştir. Gözlenen mineraller isimlendirilmiş, birincil ve/veya ikincil yapılar belirlenmiş ve minerallerin çökelimleri hakkında yorum yapılmıştır.Yapılan XRD çalışmalarında borat zonlarından seçilen 10 örneğe ait borat minerallerinin türleri boraks, tinkalkonit, kernit, probertit ve kolemanit olarak belirlenmiştir. BMK-1 ve BMK-2 sondajlarında üst kesimlerde kolemanit minerali saptanmıştır. Borat minerallerine eşlik eden gang minerali dolomittir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, samples of drilling core of boreholes BMK-1 and BMK-2 which was filed by MTA involve of investigation mineralogical and petrographic, at the North and southwest of the Göcenoluk village, in the South of Eskişehir province. By researches lithologics described in based rocks, Eocene limestones, borate unit, a lower limestone, an upper claystone, an upper limestone and basalt. Alternations of claystone, siltstone, tuff (and tuffite) and limestone are observed frequently which contain thin to thick borate ore zones. Veins, massive and nodular are scattered in these zones (claystone and limestones) and associated with the above mentioned lithologies.Mineralogical anf petrographical investigations pointed out mineral assemblages and textures within borate units. Borate minerals named, the primary and/or secondary structures were identified and minerals comment on sedimantation.10 samples are analysed by XRD method for the determinations of borate types which gave boraxs, tincalconits, kernites, probertites and colemanits. Upper sections of boreholes BMK-1and BMK-2 observed colemanit mineral. Borat minerals accompanier gangue mineral dolomite.