Software engineering practices on mobile applications
Mobil yazılımlarda yazılım mühendisliği uygulamaları
- Tez No: 343013
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÖKTEN ULAŞ BİRANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobil yazılım mühendisliği, mobil cihazlar, mobil uygulamalar, mobil yazılım mühendisliği metodolojisi, Mobile software engineering, mobile devices, mobile applications, mobile software engineering methodology
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, Mobil Yazılım Mühendisliği yaklaşımlarının iyileştirmesini amaçlıyor. Bu amaç için ilk olarak mobil cihazların türleri ve özellikleri incelendi. Sonrasında özelliklerinin getirdiği kısıtlar ve ön plana çıkan ihtiyaçlar Mobil Yazılım Mühendisliği için açıklandı. Ayrıca mobil cihazlar için yaygın olarak kullanılan mobil işletim sistemlerinin özellikleride anlatıldı ve var olan geleneksel yazılım mühendisliği metodolojileri açıklandı. Ardından literatürde yayınlanan Mobil Yazılım Mühendisliğine yönelik çalışmalar incelendi. Elde edilen birikimle bizim ortaya sunduğumuz bir mobil metodoloji ortaya çıkarıldı. Bu metodoloji tamamen mobil cihazlara geliştirilecek olan mobil uygulamalarda kullanılacak sadeliktedir. Ayrıca sunulan metodolojide uygulanacak olan Mobil Yazılım Mühendisliğinin basamakları ve temel ilkeleri ayrıntılı olarak anlatıldı. Sonuçta Mobil Yazılım Mühendisliğine uygun bir yaklaşım ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
This research aims to the improvement of Mobile Software Engineering approaches. For this purpose the characteristic and types of mobile devices are examined. And then the limitations caused by their features and prominent requirements are expressed for Mobile Software Engineering. Besides, characteristic of mobile operating systems which are used commonly for mobile devices are described. Existing traditional software engineering methodologies are explained. Afterwards the studies which are related to the Mobile Software Engineering literature are examined. Through the obtained experiences we introduce a mobile methodology. This methodology has enough simplicity to be used in mobile applications which will be developed in mobile devices. In addition, the states and basic principles of Mobile Software Engineering which will be applied in the introduced methodology are presented in a detailed way. Finally an appropriate approach is presented for Mobile Software Engineering.