Yerel konut mimarisinin ekolojik sürdürülebilirlik bağlamında incelenmesi: Bodrum Sandıma Köyü
A research on the vernacular architecture within the context of ecological sustainability: The case of Sandıma Village of Bodrum
  1. Tez No: 343017
  2. Yazar: GÜLŞEN AKGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜMEYRA BİROL AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel konut mimarisi, sürdürülebilirlik, ekoloji, çevre, koruma, Vernacular housing architecture, sustainability, ecology, environment and conservation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Sürdürülebilirlik düşüncesi, zamanda var olma ve süregelme eylemlerini ve tanımlamalarını bütünleştirmektedir. Çevre sorunlarının oluşmasında, yapılı çevre ve yapım faaliyetlerinde kullanılan enerji, kaynak ve malzeme, önemli rol oynamaktadır. Toplumların giderek artan ilgisiyle birlikte, çevreye duyarlılık, çevre sorunlarına çözüm, sürdürülebilirlik ve korunum olguları disipliner ver disiplinler arası platforma taşınmıştır. Enerji, kaynak ve malzeme sistemlerinin korunumu ve sürdürülebilirliğine ilişkin farklı söylemler ve eylemler, mimarlık alanın da yansımış, karşılığını sürdürülebilir mimarlık olarak bulmuştur.Sürdürülebilirliğin bütünsellik yaklaşımı ile kültürel çevrenin, kendi içerisinde ve sistemler arasında etkileşimli ve bütüncül bir anlayışla sistemler oluşturması bağdaşarak, koruma ve sürdürülebilirlik olguları, çeşitli parametreler üzerinden bir arada kurgulanabilmektedir. Bu birlikteliğin önemli bir açılımını, yerel yapım kültürü, ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramlarının bir çerçevede incelenmesi oluşturmaktadır. Yerel mimarinin sunmuş olduğu yerel çözümler ve sistemler, yörede yaşayan halk tarafından ortaya konmuştur ve tarihsel süreç içerisinde gelişerek, yapım ve yaşam kültürü olarak aktarılmıştır. Ekolojik sürdürülebilirliğin uygulama ve kuramsal yaklaşımlarında, etkin ve devamlılık sağlayacak insan odaklı sistemler oluşturmasında, yerel yapım kültürünün önemli roller üstlenebileceği düşünülmektedir.Yerel mimarinin ekolojik sürdürülebilirlik olgusuyla birlikte kurgulamayı ön gören bu çalışmada, bu çerçevede kurgulanan tasarım ölçütlerinin yerel konut mimarisindeki varlığının irdelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Definitions and acts that are related ?to exist in time? and to (be) sustained come together within the context of sustainability. Energy, material and source used for built environment and construction activities, are one of the major causes of environmental problems. Together with rising interest of society, environmental consciousness, solutions for environmental problems, sustainability and conservation aspects are been discussed in the disciplinary and interdisciplinary fields. There has been different and variable hypothesis and methodologies for the conservation and sustainability of energy, material and source. The reflection of these hypothesis and methodologies to the architectural field are defined as sustainable architecture.Due to the cultural environment contains interactive and integrated circumstances, conservation and sustainability aspects can be fictionalized through variable parameters. The ecology, sustainability and vernacular architecture can be investigated together and this togetherness can be defined as one of the vital methodology of sustainability. The vernacular architecture presents local solutions and systems that are constituted by local society. And also, it has evolved by its society and it transmits life and construction culture. It has been thought that; vernacular architecture can play vital roles for the human based systems through ecological sustainability.The intentional meaning of this thesis brings a unique research on the vernacular architecture within the aspects of ecologically sustainable design. The constituted parameters that have been defined through the research have been examined in the case of vernacular architecture, Sandıma Village of Bodrum.