Raylı sistem klima cihazlarının performans analizi
Performance analysis of air conditioners used in rail way systems
- Tez No: 343018
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ KAYANSAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Test odası tasarımı, EN 14750-1/2 standartları, performans, konfor parametreleri, Test chamber, EN 14750-1/2 standards, performance, comfort parameters
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, raylı sistem klima cihazının ilgili standartlara göre performansının değerlendirilebilmesi için test odası oluşturmak ve cihazların bu odada test edilmesi sonucunda tasarım hakkında net fikirler edinebilmektir. Çalışma kapsamında, raylı sistem araçlarının iklimlendirme üniteleri, çalışma prensipleri ve test metodları hakkında genel bilgiler elde edilmiştir. Raylı sistem klima cihazlarının ve test odasının tasarım koşulları için EN 14750-1 ve 2 standartları incelenmiştir. Bu standartlarda belirtilen test koşullarını sağlayabilecek şekilde bir test odası tasarımı yapabilmek için test odasının komponentlerinin kapasiteleri hesaplanarak en uygun komponentler belirlenmiştir. Test odası oluşturulduktan sonra, bir hafif raylı sistem aracının iklimlendirme ünitesinin tasarım koşullarına göre ve kullanıldığı araç tipine göre test odasında sağlanması gereken test parametreleri belirlenmiştir. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra üzerinde klima cihazı bulunan araç test odasına alınarak test edilmiştir. Test sonuçları yorumlanarak; EN 14750-1 standardında belirtilen konfor parametrelerinin, cihaz tarafından hangi ölçüde sağlanabildiği ve cihazda kullanılan komponentlerin performanslarıyla ilgili gerekli bilgiler elde edilmiştir. Sonuç olarak, test edilen klima cihazının ilgili standartta belirtilen konfor parametrelerini belirtilen toleranslar içerisinde sağlayabildiği ve tasarımda belirlenen kapasite ve komponent çalışma koşullarının test esnasında da başarı ile sağlanabildiği görülmüştür. Ayrıca bu çalışma kapsamında oluşturulan test odasında da EN 14750-2 standardında belirtilen test koşullarının, mali yükü çok fazla olan kısımlar (Rüzgar tüneli, solar radyasyon panelleri) dışında tamamen karşılanabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective of this study is designing a test chamber for evaluating the performance of air conditioning system of railway vehicles according to related test standards and gaining the ideas about the design and performance of air conditioning system. Within the scope of this study, general information was gained about air conditioning systems, working principles and test methods. EN 14750-1 and 2 standards were inspected for the test conditions of railway air conditioning system and design conditions of test chamber. Test chamber components? capacities were calculated and designed for proividng the test conditions which are mentioned related standards and air conditioning system?s extreme working conditions. After the building test chamber, test conditions parameters were designated according to vehicle type and design conditions of air conditioning system. After all conditions were realized in the test chamber, air conditioning system which was mounted on the vehicle roof was tested. All test results were evaluated and decided to how much comfort parameters in EN 14750-1 were provided in the vehicle. In addition, performance of air conditioning system?s components was inspected according to test results. In conclusion, comfort parameters which were specified in the related standards and theoretical capacity and ideal working conditions of air conditioner components were achieved within the specified tolerances by test sample. Seperately, all test conditions which were specified in EN 14750-2 could be ralized except too expensive components (Wind tunnel, solar radiation) by test chamber which was designed in this study.