Recognition memory for emotional words under incidental encoding: Effects of valence, arousal and age
Kazara kodlanan duygu içerikli kelimeler için tanıma belleği: Duygusal olumluluk, heyecan düzeyleri ve yaşın etkisi
- Tez No: 343089
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM GÖKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kazara kodlanan tanıma belleği, liberal yanlılık, yaşlanma, duygudurum, kişilik, Recognition memory under incidental encoding, liberal bias, aging, mood, personality
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Duygusal içerikli bilginin nötr bilgiye göre, daha iyi tanındığı bilinmektedir. Duygusal içerikli bilgi, bir taraftan bellek performansı üzerinde olumlu etkiye sahipken, diğer yandan liberal yanlılığa da sebep olmaktadır. Bu çalışmada, duygusal içerikli kelimelerin duygusal olumluluk ve heyecan düzeylerinin yaşlı ve genç yetişkinlerde tanıma belleği ve liberal yanlılık üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu amaçla, Sinyal Tespit Teorisi temel alınarak sürpriz bir eski/yeni tanıma göreviyle bellek performansı ölçüldü. Görsel kelime tanımayı etkileyen faktörlerden göz önüne alındığında, sesli ve sessiz harflerin sistem tarafından farklı biçimde işlendiği bilinmektedir.Çalışma aşamasında, katılımcılar gördükleri kelimelerin kaç sesli harften oluştuğunu belirtmişlerdir. Bu süreç, sesli harflerin sessiz harflere göre kelime tanıma sürecindeki farklı rolleri düşünüldüğünde, uyumludur. Tanıma testi oturumunun sonuçlarına göre, genç katılımcılar yaşlılara göre daha iyi hatırladılar; bu, yaşın tanıma belleği üzerindeki etkisini göstermiştir. Ayrıca, kelimelerin olumluluk düzeylerinin bellek performansı üzerindeki etkisi de anlamlı bulunmuştur. Diğer bir deyişle, pozitif içerikli kelimeler iki yaş grubunda daha iyi tanınmıştır. Ancak yaşlı katılımcıların özellikle pozitif içerikli kelimelere karşı bir liberal yanlılık içinde oldukları gözlemlenmiştir. Diğer taraftan, genç katılımcılar negatif içerikli kelimeler için liberal yanlılık göstermiştir. Yaşla birlikte ortaya çıkan bu farklılık, katılımcılar kelimeleri doğrudan çaba olmadan, kazara kodladıklarında bile, yaşlıların iyi olma hallerini korumak adına duygularını düzenlediklerini göstermiştir. Duygusal içerikli kelimeleri tanımayı gerektiren bellek performansının, bireysel farklılıklardan ve duygudurumundan etkilendiği bilinir. Bu anlamda, 5-Faktör Kişilik Envanteri ve Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği uygulanmıştır. `Yeniliğe açıklık' altboyutu haricinde, diğer kişilik altboyutları tanıma belleği performansını yordamamıştır.
Özet (Çeviri)
Emotional information is commonly assumed to be recognized more accurately than neutral information. While emotionality enhances recognition accuracy, it also induces a more liberal response bias. In this study, the effects of arousal and valence axes of emotion on recognition memory accuracy and liberal bias were examined in young and older adults, for emotional words. For this purpose, memory was assessed with a surprise old/new recognition task, based on Signal Detection Theory. There are also some factors regarding words that influence visual word recognition. One is the dissociation between consonants and vowels; consonants and vowels are processed differently. In the study session, the participants were instructed tocount vowels within a word under incidental encoding. Since vowels constrain lexical selection less tightly than consonants, deciding how many vowels each word contained is compatible with the idea that the vowels should be processed faster. The results of the recognition session showed that young adults recognized more accurately as compared to older adults, replicating the age effect. Valence differences of words also showed a significant effect on memory performance, that is positive words were recognized better in both groups. On the other hand, it was observed that there was a significant bias to respond as `old? only to positive words in older group; whereas young adults showed a liberal bias to negative words. This age-related difference suggested that older adults regulated their emotion in favour of maintaining well-being, even incidentally. Considering individual differences and mood state in emotional word processing is essential so personality traits and current mood states were assessed by commonly used Five Factor Personality Inventory and Positive and Negative Affect Schedule respectively. Except `openness to experience?, other personality dimensions did not predict recognition memory performance for emotional words.