Kültür ortamında fibroblastların varlığında A-549 akciğer kanseri hücre hattının farklı kemoterapi ilaçlarına verdiği yanıtın araştırılması
Investigation of the responses of lung cancer cells to different anticancer drugs in the presence of fibroblasts grown in co-culture
  1. Tez No: 343165
  2. Yazar: DİDEM KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EGEMEN DERE, PROF. DR. ENGİN ULUKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, tümör mikro çevresi, fibroblast, ko-kültür, Lung cancer, tumor microenviroment, fibroblast, co-culture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Akciğer kanseri günümüzde kadın ve erkeklerde en fazla ölüme neden olan kanser türüdür. Akciğer kanseri hastalarında beş yıllık sağkalım oranı %15?ten daha azdır ve tedavisinde yeni yaklaşımlara rağmen etkin bir başarı sağlananamaktadır. Bu nedenle her geçen gün yeni tedavi yaklaşımları geliştirilmektedir. Bu yaklaşımlardan biri de, kanser hücreleri ile birlikte tümör mikro çevresini de hedeflemektedir. Tümör mikro çevresi, tümöre pozitif ya da negatif katkı sağlayan stromal hücrelerden oluşmaktadır. Bu çalışmada, tümör mikro çevresi bileşenlerinden biri olan fibroblastlar ile A549 insan akciğer kanseri hücre hattının ko-kültür yöntemi ile etkileşimi sağlanmış ve bu etkileşimin A549 hücrelerinin kemoterapi yanıtı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, fibroblast varlığında A549 hücrelerinin kemoterapi ilaçlarına yanıtında bir değişiklik olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the most common cause of cancer related death to date in both men and women. The overall five year survival rate for lung cancer is less than 15% and the outcome of patients is not satisfactory although new approaches introduced into the clinics. Thus, new treatment approaches are emerging. One of them is, targeting the tumor microenviroment besides the tumor cells. The tumor microenviroment consists of stromal cells that contributes positively or negatively to the tumor. In this study, the interaction between fibroblast, one of the major constituents of the microenviroment, and A549 human lung cancer cell line is provided byco-culture method and the effects of this interaction to the chemotherapeutic response is investigated in A549 cell line. As a result, it was determined that there is no differences in response of A549 cells to chemotherapy drugs in the presence of fibroblast.