Halfeti yöresinde bağcılıkta geleneksel olarak kullanılan goble ve serpene terbiye sistemlerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
A research on comparison of goble and serpene training systems using traditionally in viticulture in Halfeti distric
- Tez No: 343271
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN GÜRSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, Terbiye sistemi, Omca, Geleneksel
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, Halfeti ilçesinde geleneksel olarak kullanılan terbiye sistemlerinden Goble ve Serpene uygulamalarının, 110 R anacı üzerine aşılı Çiloreş(Kızlar Tahtası) ve Hönüsü çeşitlerinde verim ve kalite unsurları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araşırmada materyal olarak Şanlıurfa ili Halfeti ilçesi Saylakkaya köyünde 20 farklı omca 2 bloka ayrılmış ve her blokta 10 omca kullanılmıştır. Her bloktaki uygulama için 5 omca kullanılmıştır. Çalışmanın amacı Halfeti ilçesi bağcılığının mevcut durumunun ortaya konması, sorunlarının saptanması ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmesi olarak hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda terbiye şekillerinden Serpene terbiye sistemi, Goble terbiye sistemine göre: çeşitlerde gözlerin uyanma zamanları, çiçeklenme zamanları, tanelere ben düşme zamanları, olgunluk zamanları fenolojik gelişme tarihleri bakımından farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Ayrıca serpene terbiye sistemi erkencilik yönünden de önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects on yield and quality factors in Çiloreş (Kızlar Tahtası) and Hönüsü cultivars grafted onto 110 R by using Goble and Serpene applications being traditional training systems. In the research, 20 different vines divided by 2 blocks (10 vines in each block) were used in the village Saylakkaya belonging to Halfeti District of Şanlıurfa Province. In each block, 5 vines were used for applications. The aim of this study is to determine of present viticulture situation of the District Halfeti and its problems, and also to propose solutions to these problems. At the end of the study, some differences in terms of the bud bursting, flowering times, veraison, maturity times and phenological growing times of the cultivars between the Serpene and Goble training systems were determined. The Serpene training system was found more effective in terms of earliness. KEY WORDS: Grapevine, , Traning Systems, Vitis, Traditional