Temiz oda iklimlendirme sistemi tasarımına etki eden parametrelerin teorik olarak incelenmesi
Theoretical analysis of parameter effects on the design of clean room air conditioning system
  1. Tez No: 343308
  2. Yazar: ERİM DİŞLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temiz oda tasarımı, Ameliyathane hava değişim sayısı, HEPA filtreler, Laminer akım, Resirküle hava kullanımı, Clean room design, Operating room air refreshing number, HEPA filters, Laminar flow, Recirculated air usage
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bir temiz oda olan ameliyathanelerde enfeksiyon kapma riski tüm ameliyathane ekibi ve hastalar açısından önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar, ameliyat esnasında havada uçuşan partiküller aracılığıyla hastaya bulaşır. Bu alanda tüm dünyada yapılan araştırmalar, genellikle ameliyathane ortamında bulunan bu tanecikleri kontrol altında tutmaya yöneliktir. Konu ile ilgili olarak yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda geliştirilen birçok standart mevcuttur.Yapılan bu çalışmada; genel olarak temiz odalar incelenmiş ve çalışmada özel olarak, bir temiz oda olan ameliyathaneler üzerine yoğunlaşılmıştır. Buna göre; ameliyathane sınıfları, ameliyathanelerin tasarım kriterleri ve konu ile ilgili birçok standart incelenmiştir. Bu nedenle yapılan çalışmanın, bu alanda bir kılavuz olması hedeflenmiştir.Ayrıca, çalışma kapsamında yapılan teorik bir analizle, resirküle hava kullanımının enerji tasarrufuna ve partikül sayısı açısından iç hava temizliğine olumlu katkısı olduğu görülmüştür. Yine bu çalışmada; ameliyathane havalandırma sistemlerinde ultraviyole ışın teknolojisi kullanımı konusuna dikkat çekilmiştir.Çalışma kapsamında bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Hazırlanan bu program yardımı ile herhangi bir temiz odanın standartlara uygunluğu teorik olarak denetlenebilmektedir. Program ayrıca, farklı filtre konfigürasyonları ve farklı çalışma şartları için minimum hava debisini tespit etmeye yardımcı olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The risk of contracting infection is an important problem regarding the whole operating room staff and the patients in operating rooms as a clean room. Microorganisms which cause infections reach the patient through particulate matters present in the air during the operation. Researches throughout the world aim to keep the sub-grains (particles) in the operating rooms under control. There exist various standards proposed after studies about this field.This study presents a general review of clean rooms, and focuses on operating rooms as clean rooms. The study also analyzes the types, design criteria and the related standards of operating rooms. Therefore, with this study it is also aimed to prepare a guide for the researchers who perform studies in this field.A theoretical analysis performed in this study has shown that use of recirculated air has a positive effect on energy saving and inside air purity. The use of ultraviolet beam technology in operating rooms? ventilation system is emphasized in the study.A computer program has been prepared for the study purposes. The program theoretically enables to control whether the clean room meets the standards. It also helps determine minimum air mass flow rate for several filter configurations and different operation conditions.