Türk hızlandırıcı merkezi sinkrotron ışınım kaynağında enerji öteleyiciden (Booster) ana depolama halkasına demet iletim hattı tasarımı
Design of the transfer line from Booster to storage ring at the synhcrotron radiation of Turkish accelerator center
- Tez No: 343319
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS KENAN ÇİFTÇİ, DOÇ. DR. ABDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türk Hızlandırıcı Merkezi, Demet ?letim Hattı, Enjeksiyon, Demet Boyu, Optik Fonksiyonlar, Enerji Öteleyici Halka, Ana Depolama Halkası, Septum Mıknatıs, Kicker Mıknatıs, Twiss Parametreleri, Turkish Accelerator Center, Transfer Line, Injection, Beam Size, Optic Functions, Booster, Storage Ring, Septum Magnet, Kicker Magnet, Twiss Parameters
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Enerji öteleyici halkada hızlandırılan parçacıkların ana depolama halkasına aktarımı demet iletim hattı vasıtasıyla yapılmaktadır. Hızlandırılan parçacıkların ana depolama halkasında amacına uygun şekilde kullanılabilmesi için uygun bir demet iletim hattıyla aktarılması gerekir. Bu tez çalışmasında Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) Sinkrotron Işınım Kaynağı için enerji öteleyiciden ana depolama halkasına demet iletim hattı tasarımı yapılmıştır. Enerji öteleyici tasarımında küçük (ana depolama halkası ile farklı tünelde) ve büyük yarıçaplı (ana depolama halka ile aynı tünelde) halka olmak üzere iki seçenek üzerinde durulmuştur. Buna bağlı olarak küçük ve büyük yarıçaplı enerji öteleyici çıkış ve ana depolama halkası giriş değerleri kullanılarak iki farklı demet iletim hattı tasarımı yapılmıştır. Demet iletim hattı boyunca beta fonksiyonlarının maksimum değerinin 60 metrenin altında tutulması ve dispersiyon fonksiyonunun maksimum değerinin 1 metrenin altında kalması göz önünde bulundurulmuştur. Demet iletim hattı sonunda, ana depolama halkası giriş değerleri birebir eşleştirilmiştir. Demet iletim hattı boyunca demet boyu, diğer merkezlerle karşılaştırılmış ve THM demet iletim hattı için yapılan tasarımın gerçekliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The particles acceleratored in energy booster ring are transfered to storage ring via beam transfer line which should be choosed according to usage purpose of accelerated particles. In this thesis, transfer line from booster to storage ring for Turkish Acceleator Cneter (TAC) synchrotron radiation source was designed. It is consider on two type design, the first one is compact booster, the second design is sharing same tunnel with the storage ring. In accordance with these two designs by using values for extraction point of compact booster and the larger booster, which shares the same tunnel with storage ring and, the values for injection point of storage ring, two transfer lines were designed. Through the transfer line the beta functions are kept below 60 meters and the maximum value of dispersion functions are kept 1 meter. At the end of the transfer line, the injection value of the storage ring was matched exactly. During the transfer line, beam size was compared with some of the centers and the reability of the TAC transfer line design is seen.