Türkiye kadastrosu sorunlarının tespiti ve çözüm yaklaşımlarının geliştirilmesi
Identify problem of turkey cadastre and development of resolution approaches
- Tez No: 343436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Modern Kadastro, İçerik ve Kapsam, Analiz, Modern Cadastre, Covering and Content, Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye'de, mülkiyetin önemi gelişen sermaye akımları ve bilgi teknolojilerinin etkisi ile gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemiz gayrimenkulünde devlet güvencesi altında yerine getirilen tespit ve tescil hizmetlerini daha da vazgeçilmez yapmaktadır. Ancak Ülkemiz Avrupa birliğine katılım süresi ve çabası içinde iken, hala kadastro çalışmalarını tamamlamaya çalışmakta, kapsam ve içeriğinin yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar yaşamaktadır. Ülkemizde artık mega projelerin konuşulmaya ve uygulanmaya başlandığı bir devirde bunların altyapısında yeri bulunan kadastral bilgilerin kapsam ve içerik bakımından yetersizliği kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle; Türkiye Kadastrosunun dünyadaki gelişmelerin değerlendirerek yeni bir yaklaşımla yeni baştan düzenlenmeye ihtiyacı vardır. Bu tez çalışması kapsamında ülkemizde yaşanan kadastral uygulamalı sorunların uygulayıcılar destekli ortaya konması ve modern kadastronun geleceğin ihtiyaçlarına ve günümüz imkânlarını göz ardı etmeden içerik ve kapsamının yeniden tespitine yönelik, geliştirilen önerilerle katkı sağlanması amaçlanmıştır. Sonuçta, sorunları çözmede kullanılan kadastro uygulama yöntemlerinin yetersizliği, kadastro çalışmalarıyla elde edilen konum verileri ve ilgili altlıkların kamu kurumları, özel sektör ve vatandaşın beklentilerini kısmen karşıladığı, kadastral uygulamaların gerçekleştirilmesine yönelik, meslek içi eğitim çalışmalarının alanında uzman bir heyet tarafından verilmesinin alt yapısının oluşturulması gerektiği, gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Significance of ownership in Turkey is increasing day by day by the improvements in capital flows and the influence of information technologies. Our country makes the determination and registration processes in real estate which are done under guarantee of government more irrevocable. However, our country is still trying to complete the cadastral work, having some problems caused by the insufficencies of covering and content while in the process of allying European Union. It is an unacceptable situation in our country that cadastral information is insufficient while mega projects started to be talked and applied. That is why, Turkey cadastre needs to be revised with consideration of the developments in the world. Presentation of problems of cadastral practices with the support of operators that occurs in our country, and supporting directed to redetermination of covering and content of it in view of the opportunities of today are aimed in this thesis study. In the end, it was concluded that cadastral practices which are used in solving problems are insufficient, location data which are attained through cadastral work meet the expectations of public institutions, private sector and citizens only partially, and it is needed to make the initial works of education of cadastral practices which is given by a professional comission.