İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapan gemi sayısının trend analizi ile değerlendirilmesi
The evaluation of trend analysis of vessels that pass through Istanbul and Canakkale straits
  1. Tez No: 343437
  2. Yazar: OKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSAN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Denizcilik, İstatistik, Marine Science, Marine, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, Trend Analizi, TBGTH, Gros Tonilato, İstanbul Strait, Canakkale Strait, Trend Analysis, VTS, Gross Toniato
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapan gemilerin yıllara ve Gros Toniatolarına göre trend analizleri incelenmiştir. Türk Boğaz'larındaki trend analizini birçok faktör etkilemektedir. Bu faktörler Boğazların coğrafi yapısı, Boğazlarda görülen akıntıları, hava koşulları ve doğal olaylardır. Bunların dışında ulusal ve uluslararası ekonomik dengeler ve yapılan ticari anlaşmalar da gemi geçişlerini etkilemektedir. Bu gibi faktörler gemi geçiş sayılarını ve tonajlarını değiştirmektedir. Bu çalışmam da bu faktörler detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca bu durum yöntemler ve testlerle birlikte kanıtlanmaya çalışılmıştır. Özellikle yıllık verilerde yapılan analizler sonucunda İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında azalan yönde bir trend olduğu tespit edilmiştir. Karadeniz ile Ege Denizi bağlantısıyla Akdeniz arasında biyolojik ve oşinografik ilişkiyi sağlayan uluslararası deniz ticaret trafiğine açık Türk Boğazlarındaki mevcut ve tahmin edilen gemi trafik hacmi ve özellikle gün geçtikçe artan tehlikeli yük taşıyan gemi trafiği, can, mal ve çevre güvenliği açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Geçen gemi sayılarında azalma tespit edilmesine karşın gemi Gros Tonilatolarının artığı belirlenmiştir. Bu durum neticesinde dezavantaj olarak Boğazlarda oluşabilecek deniz kazaları sonucunda çevreye verilecek zarar riskinin büyük oranda artacağı görülmektedir. Bunun için TBGTH önleyici önlemleri alarak risk durumu en aza indirileceğini öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
In this Study, the trend analysis of vessels that pass through Istanbul and Canakkale straits has been investigated according to years and their gross tonnage. Many factors affect the trend analysis of the Turkish Straits. These factors include the geographical structure of the Strait, the currents seen in the Strait, weather conditions and natural events. Apart from these, national and international economic changes and the trade agreements affect the passage of the ship. Such factors change the ships tonnage and the number of their passes . In my study , these factors have been examined in detail. Moreover, this situation has been tried to be proven with methods and tests. In the results, especially done with the annual data analysis it has been found out that there is a trend in the direction of decreasing in Istanbul and Canakkale Straits. The present and foreseen vessel traffic volume and continuously increasing number of the vessels carrying dangerous cargo create threats the safety of life, goods and environment in Turkish Straits which are providing the biological and oceanographic relation between the Black Sea and Mediterranean Sea with the linkage to Aegean Sea and which are used for international maritime navigation. Despite the detection of the decrease in the number of vessels passing , it is stated that the GRT of vessel has risen. As the result of this situation, It can be foreseen that The risk of the damage to marine environment will greatly increase because of the maritime accidents. For that, VTS's taking preventative measures which can minimize the risk is suggested.