Investigation of plasmids isolated from lactic acid bacteria of domestic dairy products and thier genetic characterization
Yerli süt ürünlerindeki lakik asit bakterilerinden plazmit izolasonu ve genetik karakterizasyonunun incelenmesi
  1. Tez No: 343580
  2. Yazar: SAMAN SAİD TAHA SAİD AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterisi, plazmid, antibiyotik, restriksiyon enzimleri, metabolit, Lactic acid bacteria, Plasmid, Antibiotics, Restriction enzyme, end products
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezin amacı, Kuzey Iraktaki süt ürünlerinden izole edilen laktik asit bakterinin plazmit içerikleri ve onlara ait antibiyotik dirençlilikleri ve metabolitleri araştırıldı. Bu çalışma sırasında Kuzey Iraktan toplanan 52 adet yoğurt, peynir ve sarmısaklı peynir örneğinde plazmiti olup olmadığı analiz edildi. Bakterilerin izolasyonu ve sınıflandırmasında MRS ve GM17 besiyeri kullanılmış daha sonra plazmit izolasyonu yapılmıştır. GM17 besiyerinde 9 şuş plazmit içerirken MRS besiyerinde 10 suşda plazmit gözlenmiştir. Plazmit taşıyan laktik asit bakteri türleri koloni PZR kullanılarak tanımlandı, suşlar arasında Lactobacillus plantarum'un baskın olduğu belirlenirken S42 suşu Lactobacillus spp. olarak tanımlandı ve S49 suşunun tanımlanması yapılamadı. Plazmit barındıran şuşlara antibiyotik direnç testi yapıldı ve bu şuşlardan bazılarının vankomisin ve tetrasiklin antibiyotiklerine direnç gösterdiği belirlenmiştir. Aynı büyüklüğe sahip plazmitler arasındaki farklılığı belirlemek için plazmitler restriksiyon enzimleriyle kesilmiştir. Ayrıca plazmid taşıyan ve taşımayan bazı suşların metabolitleri incelenmiştir. Plazmitlerin tanımlanması ve genlerinin çalışılması süt ürünlerinin geliştirilmesinde önemlidir buna ek olarak tarım ve tıp alanlarında uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the plasmid contents of Lactic acid bacteria isolated from dairy products of Northern Iraq and study of their antibiotic resistantcy and metabolites. During this research 52 samples of yoghurt, cheese and cheese mixed with garlic were collected from Northern Iraq and analyzed to find out whether they have plasmid or not. The bacteria have been isolated and classified using MRS and GM17 media, and then plasmid isolation has been done. From MRS media, 10 strains contained plasmids while from GM17 media 9 strains were observed. To identify which lactic acid bacterial species that carry plasmids, colony PCR conducted for the strains which they were found plasmids, Lactobacillus plantarum was dominance on all strains except from strain S42 which identified as Lactobacillus spp and strain S49 has not been identified. Antibiotic resistance tests were also carried out on these strains that harbour plasmids and the results show the resistance of vancomycin and tetracycline antibiotic to some of these strains. Digestion of plasmid with restriction enzyme were conducted to differentiate between plasmids that have the same sizes. Metabolic activity of some strains that have plasmids and no contain plasmids were conducted to compare between them. Identification of plasmids and study of their genes aid to improvement of dairy products in addition to customized it in the field of medicine and agriculture.