Ahşap takviyeli plastik kompozit malzeme üretiminde ferromangan cürufunun etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of slag of ferromanganese in wood plastic composite material production
- Tez No: 343785
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EKERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ahşap plastik kompozit, ferromangan cürufu, termogravimetrik analiz, Wood plastic composite, slag of ferromanganese, thermogravimetric analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Metalurjisi ve Teknolojileri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Son yıllarda yeni, yenilikçi, yapı malzemelerinin geliştirilmesi; özellikle inşaat alanında yeni nesil, akıllı, rekabetçi ve çevre dostu malzemelerin piyasaya sunulması büyük ilgi görmektedir. Ahşap plastik kompozit malzeme de piyasada popülerliği artmaktadır. Hem malzemeye kazandırdığı olumlu özellikler hem de maliyeti nedeniyle son yıllarda çok daha fazla tercih edilmektedir. Bu çalışmada, ahşap plastik kompozit malzemenin, saf plastik malzemeye göre farklı karakterizasyonu ve ilave edilen eşit oranlarda CaO, SiO2, MnO `dan oluşan cürufun malzemeye etkisi araştırılmıştır. Pilot tesiste üretilen malzemelerden alınan numuneler, laboratuarda bir dizi teste tabi tutulmuştur. Testler sonucunda, Ahşap plastik kompozit malzemenin, saf plastik malzemeye göre yoğunluk, su alma ve kalınlığına şişme, eğilme direnci ve elastikiyet modülü, çekme direnci ve termogravimetrik analiz bakımından üstün olduğu görülmüştür. İlave edilen cürufun ise ahşap plastik kompozit malzemeye sadece termogravimetrik analizde olumlu bir katkı sağladığı görülmüştür. Diğer testlerde, saf ahşap plastik kompozitten istatistiksel olarak farklı olmayan ortalamalar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of new, innovative, building materials presents great interest especially construction sector in the last decades where a variety of new generation, smart, competitive and eco friendly materials have been established in the market. The Popularity of wood plastic composite material is increasing in the market at the present day. Because of both positive features of the material imparted and its cost, it is even more preferred in recent years. In this study, different characterization of wood plastic composite material according to the pure plastic material and the effect of slag of ferromanganese which added in equal proportions of CaO, SiO2, MnO was investigated. The specimens were taken from material which was produced at the pilot plant were conducted in series of laboratory tests. As a result of tests; wood plastic composite material was superior in terms of density, water absorption and thickness swelling, flexural strength and modulus of elasticity, tensile strength, and thermogravimetric analysis in comparison with the pure plastic material. Slag of ferromanganese which was added in it has provided positive contribution to wood plastic composite material in thermogravimetric analysis. In other tests, the averages which are not statistically different from pure wood plastic composite were obtained. xiv