Günlük Crataegus oxyacantha (alıç) uygulamasının ratlarda biyokimyasal ve EKG değerlerine etkisi
The effect of daily application of Crataegus oxyacantha (hawthorn) on the values of biochemical and ECG in rats
- Tez No: 344106
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDE KILIÇALP KILINÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Veteriner Hekimliği, Physiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alıç, Biyokimya, Crataegus Oxyacantha, EKG, Hawthorn, Biochemistery, Crataegus Oxyacantha, ECG
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fagot Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bulduk B, günlük Crataegus oxyacantha (alıç) uygulamasının ratlarda biyokimyasal ve EKG değerlerine etkisi, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Doktora Tezi, Van, 2013. Bu çalışma 16'sı dişi 16'sı erkek olmak üzere toplam 32 sağlıklı rat üzerinde yapıldı. Dişi ve erkek sayıları eşit olan rastgele seçilmiş 4 grup oluşturuldu. Birinci grup kontrol grubu, 2. grup 25 mg/kg, 3. grup 50 mg/kg, 4. grup 100 mg/kg Crataegus oxyacantha ekstraktı verilen grup olarak belirlendi. Bir ay boyunca oral olarak Crataegus oxyacantha ekstraktı verilen bu ratlarda glukoz, trigliserit, kolesterol, VLDL, AST, ALT, CK, CK-MB, magnezyum, troponin I ve EKG değerlerine bakıldı. Bu çalışmada glukoz, trigliserit ve VLDL değerleri arasındaki fark cinsiyetler açısından anlamlı bulundu EKG bulgularının belirlenmesi için dalgaların süre ve amplitüdleri ?. derivasyonda, kalbin ortalama elektriksel ekseni ?. ve ?. derivasyonlarda değerlendirildi. Buna göre QT (sn) ve QTc (sn) değerleri arasındaki fark gruplar açısından, QRS (sn), R-R (sn) ve kalp atım sayısı (atım/dk) değerleri arasındaki fark ise hem gruplar hem de cinsiyetler açısından anlamlı bulundu. Crataegus oxyacantha tüketiminin yapılmasında doz, cinsiyet ve uygulama süresinin dikkate alınması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bulduk B, The effect of daily application of Crataegus oxyacantha (hawthorn) on the values of biochemical and ECG in rats, University of Yüzüncü Yıl, Institue of Health Sciences, Faculity of Veterinary, Doctoral Thesis in Department of Physiology Van, 2013. This study was conducted upon on a total of 32 healthy rats 16 of which were female and 16 male. Four groups that were randomized and had the same number of male and female rats were formed. The 1st group was determined to be the control group, the 2nd group 25 mg/kg, the 3rd group 50 mg/kg, and the 4th group 100 mg/kg were determined to have been given Crataegus oxyacantha extract. The values of glucose, triglyceride, cholesterol, VLDL, AST, ALT, CK, CK-MB, magnesium, troponin I and ECG of these rats that have been orally given Crataegus oxyacantha extract along one month were tracked. In this study, the difference among glucose, triglyceride and VLDL values were found to be meaningful in terms of genders. In order to determine EKG findings, the duration and amplitudes of the waves were evaluated in the II.derivation and the average electrical axis of the heart was evaluated in the I.and III.derivations. Accordingly, the difference between QT (sn) and QTc (sn) values was found to be meaningful in terms of groups, and QRS (sn), R-R (sn) and heart-beat number (heart-beat/per minute) values, however, were found to be meaningful both in terms of the groups and the genders. In consuming Crataegus oxyacantha, it is reccommended to take dosage, gender and the duration of the application into consideration.