Remisyonda Bipolar Bozukluk Tip I hastalarında dissosiyatif belirtilerin tedavi ve prognoza etkisi
The effect of dissociative symptoms on treatment and prognosis at Bipolar Disorder Type I patients in full remission
- Tez No: 344160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİZ ÖZGEN, UZMAN PINAR ÇETİNAY AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Disosiasyon, Travma, Bipolar Bozukluk Tip 1, Remisyon, DES, Tedavi, Prognoz
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı remisyonda Bipolar Bozukluk Tip 1 hastalarında travma öyküsünün ve eşlik eden disosiyatif semptomların şiddetinin hastalığın tedavisi ve prognoz üzerindeki etkinliğini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayaktan Tedavi Ünitesi?nde takip ve tedavi edilen Bipolar Bozukluk Tip 1 tanısı almış 100 hasta alınmıştır. Hastalara Sosyodemografik Veri Formu, SCID I, Travmatik Yaşantılar Ölçeği (TEC), Disosiyatif Semptomları Tarama Ölçeği (DES), Young-Mani Derecelendirme Ölçeği (YMRS), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) uygulanması planlanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların sosyodemografik ve hastalık özellikleri ile DES, DES-T ve DES alt skorlarının tümü ve DES < 20 ve DES > 20 olan hasta grupları karşılaştırılmış, travma ile olan ilişkilerine bakılmış ve şikayetlerinin ilk başlangıç zamanı(p=0,031), tedavilerinin ilk başlangıç zamanı(p=0,035), ilk Bipolar Bozukluk tanısı alma zamanı(p=0,027) ve bugüne kadar kaç değişik tanı almış oldukları(p=0,023) konularında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmamızda hastaların 61?inin(%61) çocukluk ya da erişkinlik döneminde en az bir defa travmaya maruz kaldığı tespit edilmiştir. Kadınların %74,1?inin ve erkeklerin %45,7?sinin travmaya maruz kaldığı gözlemlenmiştir. Kadın hastalarda travmaya maruz kalma sıklığının erkeklere oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir (p=0,003).Travmaya maruz kalma öyküsü bulunan hastaların tümünde DES, DES-T ve DES alt skor ortalamaları yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, DES skorlarındaki yüksekliğin travmatik yaşantıları olan Bipolar Bozukluk Tip 1 hastalarında tanı, tedavi ve gidişini etkileyebileceği hipotezimizi desteklemektedir. Ancak bu etki travmatik yaşantıların varlığından bağımsız değildir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to analyze the effect of trauma history and the intensity of comorbid dissociative symptoms in the course of Bipolar Disorder Type 1 outpatients in full remission. Method: 100 outpatients diagnosed with Bipolar Disorder Type 1 which are in full remission and being treated in acute psychiatry clinics at Bakırköy Mental Health Hospital were included in this research. Sociodemographic Data Form, Traumatic Experiences Check List (T.E.C), Dissociative Experiences Scale (DES), Young Mania Rating Scale (YMRS), Hamilton Deppression Rating Scale (HAM-D) and SCID-1wereplanned to be performed. Findings: Sociodemographic and disease characteristics of the patients enrolled in our study were compared with patients DES, DES-T and DES sub-score averages, DES 20 groups and traumatic experiences history. We found relations with the beginning time of the complaints(p=0,031), beginning time of first treatment (p=0,035), first diagnosis time of bipolar disorder (p = 0.027), and different psychiatric diagnoses they have received(p=0,023) were found to be statistically significan tissues. Also in our study group we have identified that 61 patients (%61) had at least once in childhood or adulthood trauma exposure. At 74.1% of women and 45.7% of men we detected incidence of trauma and we found that trauma was observed at women more than men. (p = 0.003) A tpatients with trauma history, DES, DES-T and DES sub-scores were higher in all averages. Results: The results obtained in this study could be summarized as elevation of DES scores and existence of traumatic experiences in patients with Type 1 Bipolar Disorder in full remission has an influence on treatment and prognosis which supports our hypothesis. However this effect is not independent from presence of the traumatic experiences. KeyWords:Dissociation, Trauma, Bipolar Disorder Type 1, DES, Remission, Treatment, Prognosis E-mail:[email protected]