Adalar Mahkemesi 1 numaralı Şer'iye Sicili (Transkriptsiyon ve değerlendirilmesi)
  1. Tez No: 344536
  2. Yazar: MEHMET MUSTAFA YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE AKYÜZ ORAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adalar, Şer?iye sicili, Adalar, Şer?iye sicili
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada XVIII. yüzyılda Üsküdar?a bağlı Adalar Nahiyesi?nin sosyal, ekonomik ve idari yapısı ele alınmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşup girişte Adalar Nahiyesi?nin tarihçesinden ve tarihi seyir içindeki durumundan bahsedilmiştir. Birinci bölümde kısaca Şer?iye Mahkemelerinin tarihçesinden, yapısından Osmanlı Devletindeki uygulamasından bahsedilmiştir. Bölüm sonunda ise Adalar Şer?iye Sicili?nin tanıtımı yapılmıştır. İkinci bölümde, 1 Numaralı Adalar Şer?iye Sicilinin ihtiva ettiği kayıtlar çerçevesinde Adalar?daki idari görevli, memurlardan ve 1 Numaralı Adalar Şer?iye Sicilindeki kayıtlara göre Adalardaki sosyal hayat, üçüncü bölümde ise Adalardaki ekonomik hayat ele alınmıştır. bahsettik. Bu çalışmamız birinci elden kaynak olan Adalar Mahkemesi 1 numaralı şer?iye sicili kayıtları ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this work the social. Economic and manageral constition of Adalar in XVIII. century has been examined. The work has been divided in to three main parts and in the introdiction first part the history of Adalar and courtesy record Which are a reliable data Orient have been explained.İn the second part we have examined the managerial constitution of Adalar by using the data wich we obtained from the courtesy records and we tried to give the social and besides we tried to give the social and religional constitution of Adalar with giving the document of courtesy records as examples. İn the third thatlast part. We worked on the economic costitution of Adalar and our work has been supported by the records.