Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Doğu şehirleri (1641-1648)
Evliya Çelebi's seyahatname'sinde East cities (1641-1648)
- Tez No: 344537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE AKYÜZ ORAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi?nin Seyahatname?sinde Doğu Şehirleri, Evliya Çelebi?s Seyahatname?sinde East Cities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu çalışmada, neredeyse ömrünün tamamını Osmanlı Devletini ve çevresindeki ülkeleri gezerek geçiren Evliya Çelebi Seyahatnamesinin II. Cildinde yer alan günümüzdeki Doğu Anadolu şehirleri yer alır. Bunlar (Çıldır, Erzurum, Erzincan, Kars) Doğuda ise Azerbaycan, Gürcistan ve İran coğrafyasında bulunan bazı şehirlerdir. Çelebi?nin 1641-1648, tarihleri arasında bu Coğrafyalar üzerinde yaptığı seyahati, bir güzergâh olarak takip edilerek, bu şehirlerin anlatıldığı kısımlar ele alınmaktadır. Evliya Çelebi gezdiği yerlerin idari yapısı, sosyal yapısı, mimari yapısı, dili, kültürü, kavmi, giyim kuşamı hakkında bilgiler sunmaktadır. Bu da Türk Tarihi açısından önem arz etmektedir.Bu çalışmanın Giriş Bölümünde Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi hakkında bilgiler verilmektedir. Çalışmanın Birinci Bölümünde 1641-1648 tarihleri arasındaki güzergâh takip edilerek Erdebil şehrine kadar olan kısım ele alınmıştır. Çalışmanın İkinci ve son bölümünde Erdebil?den başlayıp Azerbaycan, Gürcistan, Kars ve Erzurum üzerinden Niksar?a kadar olan kısım yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work it is told that the East Anatalian cities Erzurum, Erzincan, Kars, Çıldır, and as East Region Azerbaijan, Georgia, and Iran where appeared ın the second and forth covers of the travel book of Evliya Çelebi who is passed his life by travelling the contries at the Ottoman Government and its environment. It represents the life of Evliya Çelebi and the managerial structure, social structure, architectural, structure, language,culture, ethnic group and wearing of places where are travelled by him. So this is impotant for Turkish history. Some informations are represented about the life of Evliya Çelebi and his travelling book at the introduction part of this work. At the first part of this work East Anatalia cities are studied with the route of his travelling at the historiy of 1641-1648. At the second and latest part of work is studied the East Anatalia cities where are travelled at.