Ortaçağ boyunca Güney Azerbaycanın tarihi coğrafyası
- Tez No: 344555
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEM TUYSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Güney Azerbaycan, Anadolu, Azerbaycan Coğrafyası, South Azerbaijan, Anatolia, Azerbaijan Georaphy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan Güney Azebaycan coğrafyası tarihi süreç içerisinde sahip olduğu jeopolitik ve tabii zenginliklerinden dolayı her zaman insan topluluklarının dikkatini çeken bir coğrafya olmuştur.Asya kıtasının Afrika ve Avrupa kıtasına açılan kapısı durumunda bulunan coğrafya tarih boyunca bir çok insan topluluğununa ve medeniyetine ev sahipliği yapmıştır. Bu coğrafya Türk tarihinde de çok önemli bir yere sahiptir. Gerek üzerinde kurulmuş Türk Devletlerinden dolayı gerekse Anadolu'nun Türkleşmesinde çok büyük öneme sahiptir.Bu çalışma da Güney Azerbaycan coğrafyasının Orta Çağ'daki tarihi coğrafyası incelenmiştir. Aynı zamanda Güney Azerbaycan coğrafyasında bulunan yerleşim merkezlerinin de tarihi coğrafyaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
South azarbaijan geography which has a history as long as human history is a geography that has always atracted the attention of humen soceties due to its geopolitic and naturel richeness throughout the history.The geography which is regarded as a gate from Asia continient to the continents of Africa and Eroupe has been home to several societies and civilizations throughout the history. This geography significant place in Turkısh historh as well.It has a significance not only becouse of the Turkic State founded on it but of the role it had in Turkization of Anatolia as well.In this study,Historicial geography of South Azarbaijan geography in Medieval Era has ben studied.Beside,historical geographies of centres of population situated in South Azarbaijan geography have been handled.