Kentsel dönüşümün komşuluk ilişkileri üzerine etkisi: Kars ili örneği
The effect of urban regeneration on neighbourhood: The case of Kars
- Tez No: 344556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELÇUK AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Gecekondu, Kentsel Dönüşüm, Komşuluk, City, Urbanization, Shanty, Urban Regeneration, Neighbourhood
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kentsel Dönüşüm Projeleri Türkiye?de özellikle son on yılda gündemde önemli ölçüde yer bulmaktadır. Türkiye?de kentsel dönüşüm projeleri, gecekondu gibi sağlıksız binaların bulunduğu bölgeleri ıslah etmede bir araç olarak kullanıldığı gibi, kentlerin ana planlarında bir uygulama aracı olarak kullanılmaktadır.Kentsel dönüşüm, kentlerin daha modern ve yaşanabilir bir yapıya sahip olmasında önemli rol oynasa da, projelerin karar alma ve uygulama aşamalarında, insan unsurunun yeterince dikkate alınmaması gibi hatalar bazı sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlardan biri de insan ilişkilerinin özelde ise komşuluk ilişkilerindeki zayıflamadır.Bu çalışma, kentsel dönüşüm projesi kapsamında, Kars ilindeki bazı gecekondu mahallelerindeki insanların, Cumhuriyet mahallesine taşınmaları sonucunda, komşuluk ilişkilerinin ne ölçüde etkilendiğini, saha araştırmasından elde edilen istatistiki ve gözlem verilerini analiz ederek ortaya koyma hedefindedir.
Özet (Çeviri)
Urban regeneration projects have been taking place in country?s agenda significantly in Turkey in last ten years. In Turkey urban regeneration projects are used as instrument for improving areas where unsanitary buildings like shanties exist and as application instrument in main plans of cities. Although urban regeneration has important role in making cities more modern and livable, in making decision and application stages mistakes like not considering human fact sufficiently cause some problems. One of this problem is weakening on relations between people and neighbours. In the context of urban regeneration, this study aims to determine how neighbourhood relations of people in Kars moving from several disricts to Cumhuriyet District have been effected by analysing statistical and survey data obtained from research.