Elif Şafak'ın romanlarında aşk teması
The theme of love in Elif Şafak's novels
- Tez No: 344562
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHEDDİN İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aşk, âşık, tasavvuf, kadın, Elif Şafak, tarih, Love, lover, sufism, woman, Elif Şafak, history
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmamızda Elif Şafak?ın romanlarındaki aşk temasının çeşitli açılardan incelenmesi amaç edinilmiştir. Aşk; insanı ve insanı ilgilendiren her şeyi kendine konu edinen edebiyatın ezelden beri vazgeçilmez temalarından biri olmuştur. İnsanın psikolojisi ve biyolojisi üzerinde yoğun ve uzun süreli bir etkiye sahip olan aşk, bireyin sosyal yaşantısını da bu doğrultuda olumlu veya olumsuz yönde etkilemiştir. Son dönem Türk romanında varlığını kuvvetle hissettiren Elif Şafak; eserlerinde bir nevi, sanat toplum içindir, anlayışıyla hareket etmiştir. Çünkü Şafak?ın romanlarında okuyucuya insan ve yaşam konusunda mesajlar verdiği görülür. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde aşkın tanımı yapılarak geçmişten günümüze kadar Türk edebiyatında işlenen aşk teması genel olarak değerlendirilmiştir. Birinci bölümde Elif Şafak?ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş; ikinci bölümde ise romanlarındaki aşk teması çeşitli açılardan irdelenmeye çalışılmıştır. Yazarın romanlarındaki aşk teması incelenirken; Elif Şafak?ın çocukluk yılları, okul yılları, aile hayatı ve akademisyenlik hayatı dikkate alınmıştır. Bu doğrultuda bazı eserlerinde yazardan romana, bazı eserlerinde ise romandan yazara ulaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan bu çalışmalar neticesinde yazarın çocukluk yıllarında yaşadığı terk ediliş, gençlik yıllarında yaşadığı yalnızlık, dışlanmışlık, arada kalış duygularının ve akademisyenlik hayatında karşılaştığı tasavvuf düşüncesinin aşka bakışını belirlediği yargısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work we aimed to study the theme of ?love? in Elif Safak?s novels in various aspects. Love has been one of the indispensable themes of the literature, which has focused on man and everything concerning man, from all eternity. Love which has an intensive and long-term effect on human psychology and biology has also affected individual?s social life positively or negatively in this respect.Elif Şafak, who has made her presence felt intensively among the recent Turkish novel, has acted upon the conception of art for the sake of community in her works in some way. Because in her novels, it?s seen that the reader is given a message about people and life.The study consists of introduction and two chapters. In the introduction, by describing ?love?, the theme of love, has been treated in the Turkish literature from past to present, was evaluated generally. In the first chapter it was informed about Elif Şafak?s life, her literary personality and works. In the second chapter, it was tried to discuss in various aspects of the theme of love in her novels.While being examined the theme of love in the author?s novels, Elif Şafak?s childhood, school years, family life and her academic life were considered. Accordingly, in her some novels, it was tried to reach from the author to the novel, whereas it was reached to the author from the novel in her some novels.Following the studies, it was reached the judgement that abandonment experienced by the author?s childhood period, loneliness in her teenage years, exclusion, feelings of being undecided and the idea of mysticism faced in her academic life determined her outlook on love.