10-13. yüzyıllarda Ani'de Gürcü sanatı
Georgian arts in Ani 10-13'th centuries
  1. Tez No: 344702
  2. Yazar: FEVZİ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN ÇORUHLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Ani, Gürcü, Ani'de Gürcü Eserleri, Ortaçağ Gürcü Sanatı, Gürcü Sanatı, Ani, Georgian, Georgian Works in Ani, Georgian Medieval Arts, Georgian Arts
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 404
Özet
Araştırma konusu olarak ele aldığımız Gürcülerin Karis Kalaki (Kapının şehri) dedikleri Kars'ın yakınlarında bulunan Ani, Ortaçağın tüm siyasi karmaşası içerisinde özgün ürünler verilen bir şehir olarak karşımıza çıkar.“10-13. Yüzyıllarda Ani'de Gürcü Sanatı”adlı bu çalışma, Gürcülerin Ani'de Ortaçağ sonlarındaki aktivitelerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Konu ele alınırken belirlenen yüzyıllar ve belirlenen coğrafya dışına çıkılmamaya özen gösterilerek örgü, Ani'deki Gürcü eserleri etrafında geliştirilmiştir.Kaynak taramaları, saha araştırmaları yapılmış, konu belirli bir düzen içerisinde ele alınmıştır.Yapılan araştırmalar sonucunda Gürcülerin Ani ile hemen her dönemde ilişkili oldukları saptanmış, özelikle taş süslemesi bakımından Gürcü eserleri ile dönemin Doğu Anadolu taş süslemesini ihtiva eden Türk eserleri arasında paralellik gözlenmiştir.Çalışma, Türk kültürü ile Gürcü kültürünün etkileşimleri üzerine çalışanlara da destek olabilecek niteliktedir. Görüldüğü üzere coğrafi konumu itibarı ile bir geçiş bölgesi olan Ani, kendisine ulaşan her kültürle çoğu zaman karşılaştığı yıkıma rağmen kültürel açıdan daha da zenginleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Ani that Georgians say Karis Kalaki (the city of door) is from near at hand Kars that we think as research subject, is faced with its original products although in all political confusion. This study that is named“Georgian art in 10-13'th century in Ani”aims for activities of Georgian in Ani at the end of the Middle Ages.While the subject is thought, we are take care over the centuries and geography that are determined. The subject is developed around Georgian traces in Ani.After searching sources and places, the subject is thought determined order.At the end of the doing researches, it is established that Georgian are relation with Ani all periods of time, especially it is observed that there is a relationship between stone ornaments of Georgian traces and Turkish traces were done in the East Anatolia.This study is quality of being support to who study on Georgian culture.It is seemed that it is a crossing zone hereby advantages of its geography. Ani is richer with all cultures that reach it, though it was face to face some destructions