Finansal krizler ve erken uyarı sistemleri: Türkiye uygulaması (1988-2012)
Financial crises and early warning systems: An application to Turkey (1988-2012)
  1. Tez No: 344810
  2. Yazar: FULYA SEYREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ŞIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler, Erken Uyarı Sistemleri, Öncü Göstergeler, Sinyal Yaklaşımı, Financial Crises, Early Warning Systems, Leading Indicators, Signal Approach
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı, finansal krizlerin öncü göstergeler ile önceden tahmin edilebilirliğinin analiz edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle finansal krizlere dair finansal kriz kavramı, nedenleri ve türleri detaylarıyla ele alınmış, finansal krizlere öncü olabilecek göstergeler incelenmiştir. Finansal krizleri önceden tahmin etmeye yardımcı olan erken uyarı sistemlerinde kullanılan yöntemler açıklanmıştır. Çalışma 1988-2012 dönemini kapsamaktadır. Kriz tahmininde kullanılacak olan göstergeler sinyal alma yöntemi ile incelenmiştir. Sinyal dağılımı açısından anlamlı olan göstergeler bir araya getirilerek etkin çalışan bir bileşik gösterge modeli oluşturulmuştur. Elde edilen bu bileşik öncü gösterge modelinde anlamlı göstergeler; reel döviz kuru, uluslar arası rezervler, M2 para çarpanı, yurtiçi kredi hacmi, reel faiz oranı ve kredi faiz oranı/mevduat faiz oranı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda çalışmada ortaya çıkan sonuçta, modelin krizi öngörme gücü bir erken uyarı özelliği gösterebildiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyze the predictability of the leading indicators of financial crises. For this purpose, in the study the concept of financial crisis, its causes and types are discussed in detail and leading indicators that can cause financial crises have been investigated. The methodologies for constructing early warning systems that help to predict financial crises have been described. This study covers the period from 1988 to 2012 in a monthly basis. The indicators being used for prediction of crisis have been analyzed by methods of signaling approach. A composite leading indicator model operated effectively has been developed by bringing together the indicators that are meaningful in terms of distribution of the signal. The model has led to conclusion that the following indicators should be considered: the real exchange rate, international reserves, M2 money multiplier, domestic credit volume, real interest rate and the ratio of credit interest rate/deposit interest rate. Thus, these results reveal that the model has an early warning capability to predict the crisis.