Finansal krizler ve kriz öncü göstergeleri: Türkiye uygulaması
Financial crises and the leading indicators: an application of Turkey
- Tez No: 280309
- Danışmanlar: PROF. DR. M. NECAT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Öncü Göstergeler, Kriz Tahmini, Logit Model, Türkiye, Financial crisis, Leading indicators, Crisis prediction, Logit model
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, finansal krizleri tahmin etmek için; kriz öncü göstergelerinden, Türkiye ekonomisi için anlamlı olanların belirlenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesidir. Bu amaca ulaşabilmek için, finansal krizler gerçekleşmeden önce veya gerçekleştikten sonra belli başlı ekonomik değişkenlerin sergiledikleri davranışlar ve Türkiye ekonomisi üzerinde ortaya koydukları etkiler gözlenmiştir. 1990 ? 2010 yılları arasında Türkiye ekonomisinde meydana gelen üç finansal kaynaklı ekonomik kriz temel alınarak toplam 9 değişkenin öncü gösterge teşkil edip edemeyecekleri, çeyrek dönemlik veriler kullanılarak araştırılmıştır. Bunun için finansal krizlere ilişkin erken uyarı sistemleri literatüründe de sıklıkla başvurulan iki araç, spekülatif baskı endeksi ve sınırlı bağımlı değişken modellerinden logit model kullanılmıştır. Spekülatif baskı endeksi yaşanan krizlerin nicel hale getirilmesi, dolayısıyla da kriz bağımlı değişkeni belirleme işlevini görürken, logit model ise tespit edilen bağımsız değişkenlerle nicel hale getirilen kriz bağımlı değişkeni arasındaki ilişkileri saptama işlevini görmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine and analyse the leading indicators of the financial crises to predict the crises in Turkey. To achieve this goal the effects of the main economic series on Turkish economy have been examined before and after these crises occurred. 9 quarterly series have been analysed under 8 different categories to determine whether they are leading indicators of 3 financial crises experienced between 1990 and 2010 in Turkey. Considering the related literature the speculative pressure index and the logit model have been used to assess the leading indicators. While speculative pressure index has been used to quantify the experienced crises which means that it enables us to determine the leading indicators; the logit model has been used to assess the relationship between the dependent pressure index and the chosen independent variables.